Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Orosz Védelmi Minisztérium

Akár tíz év börtönt is kaphatnak az orosz dezertőrök

2022.09.24
18:55
2022.09.24
19:12
Forrás
Szerbiai RTV, hirado.hu
Vlagyimir Putyin aláírta a katonai szolgálatra vonatkozó törvénymódosítási csomagot.

Az új törvény szerint, azok a tartalékosok, akik nem tesznek eleget a behívójuknak, vagy engedély nélkül elhagyják a szolgálati helyüket, ugyanolyan büntetésben részesülnek, mint a hivatásos tisztek. 

Az új szabályozás szerint, amit az orosz parlament már korábban jóváhagyott, 3 és 10 év közötti börtönbüntetés jár az önkéntes magadásért, valamint rendkívüli állapotban a hadi tevékenységekben való részvétel határozott visszautasításáért is maximum 10 éves börtönbüntetés róható ki. A lopásért járó maximális büntetést 15 évre növelték. Korábban a dezertálók öt év börtönbüntetést kaptak. Ugyanakkor széles körben érkeztek jelentések arról, hogy az Ukrajnában szolgáló orosz katonák megtagadták a harcot, vagy elmenekültek az országból, hogy elkerüljék a behívót.

Továbbá az új szabályzás szerint a parancsmegtagadásért, a dezertálásért, a szolgálati hely elhagyásáért, a katonai szolgálat elkerüléséért járó büntetéseket is szigorították. Mindezek az újdonságok mellett az orosz Duma azt a javaslatot is jóváhagyta, amellyel a Büntető Törvénykönyvbe bevezetik a mobilizáció, hadi állapot, háborús időszak, fegyveres összecsapás fogalmakat is.

Vlagyimir Putyin
Oroszország
orosz-ukrán háború

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.