Ugrás a tartalomra
Tanjug/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

Átvette Peter Handke az irodalmi Nobel-díjat

2019.12.11
08:30
2019.12.11
08:38
Forrás
MTI
A kitüntetés átadása ellen sokan tiltakoztak.

Átadták kedden Oslóban a Nobel-békedíjat Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöknek, aki az Eritreával elért békekötés érdekében tett erőfeszítéseiért kapta a kitüntetést, Stockholmban ugyanekkor 12 tudósnak és két írónak adták át a rangos elismerést. A 2018-as irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk lengyel írónő, a 2019-es elismerést pedig Peter Handke osztrák író vette át. Élénk tiltakozás övezte az osztrák író kitüntetésének átadását, mert a délszláv konfliktusban hevesen vitatott álláspontot fogalmazott meg, mentegette a háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milošević volt jugoszláv elnököt. Afganisztán, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó és Törökország nagykövete tiltakozásképpen távol maradt a díjátadótól, miközben az utcán több száz ember tüntetett Peter Handke díja ellen.

Tanjug/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP
Peter Handke
Nobel-díj
irodalmi Nobel-díj
béke Nobel-díj
Abij Ahmed Ali
Olga Tokarczuk
Slobodan Milošević
tiltakozás

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.