Ugrás a tartalomra
Tanjug/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

Átvette Peter Handke az irodalmi Nobel-díjat

2019.12.11
08:30
2019.12.11
08:38
Forrás
MTI
A kitüntetés átadása ellen sokan tiltakoztak.

Átadták kedden Oslóban a Nobel-békedíjat Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöknek, aki az Eritreával elért békekötés érdekében tett erőfeszítéseiért kapta a kitüntetést, Stockholmban ugyanekkor 12 tudósnak és két írónak adták át a rangos elismerést. A 2018-as irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk lengyel írónő, a 2019-es elismerést pedig Peter Handke osztrák író vette át. Élénk tiltakozás övezte az osztrák író kitüntetésének átadását, mert a délszláv konfliktusban hevesen vitatott álláspontot fogalmazott meg, mentegette a háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milošević volt jugoszláv elnököt. Afganisztán, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó és Törökország nagykövete tiltakozásképpen távol maradt a díjátadótól, miközben az utcán több száz ember tüntetett Peter Handke díja ellen.

Tanjug/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP
Peter Handke
Nobel-díj
irodalmi Nobel-díj
béke Nobel-díj
Abij Ahmed Ali
Olga Tokarczuk
Slobodan Milošević
tiltakozás

Most

16:40, Frissítve: 17:51

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.

Népszerű