Ugrás a tartalomra
Tanjug/Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

Átvette Peter Handke az irodalmi Nobel-díjat

2019-12-11
08:30
2019-12-11
08:38
Forrás
MTI
A kitüntetés átadása ellen sokan tiltakoztak.

Átadták kedden Oslóban a Nobel-békedíjat Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöknek, aki az Eritreával elért békekötés érdekében tett erőfeszítéseiért kapta a kitüntetést, Stockholmban ugyanekkor 12 tudósnak és két írónak adták át a rangos elismerést. A 2018-as irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk lengyel írónő, a 2019-es elismerést pedig Peter Handke osztrák író vette át. Élénk tiltakozás övezte az osztrák író kitüntetésének átadását, mert a délszláv konfliktusban hevesen vitatott álláspontot fogalmazott meg, mentegette a háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milošević volt jugoszláv elnököt. Afganisztán, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó és Törökország nagykövete tiltakozásképpen távol maradt a díjátadótól, miközben az utcán több száz ember tüntetett Peter Handke díja ellen.

Peter Handke
Nobel-díj
irodalmi Nobel-díj
béke Nobel-díj
Abij Ahmed Ali
Olga Tokarczuk
Slobodan Milošević
tiltakozás

Most

21:44, Frissítve: 22:06

Ha összefogunk, meglesz a pénz!

Pál Gajódi Olivér 2019.12.17-én született Bajmokon. Élete első hónapjai óta kemény harcot vív egy súlyos betegség, a gerinc eredetű izomsorvadás ellen.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.