Ugrás a tartalomra
illusztráció, kép: Pixabay

Az ukrán ügyészség szerint diverzánsok robbantották fel a lőszerraktárt

2017-09-27
18:12
2017-09-27
22:41
Forrás
MTI
A katonai ügyészség szándékos bűncselekménynek, diverziónak minősítette az esetet

Az ukrán ügyészség gyanúja szerint diverzánsok robbantották fel a vinnicjai lőszerraktárt; a hatóságok több tízezer embert evakuáltak a lángokban álló raktárépületek környékéről, és légtérzárat rendeltek el szerdán.

A Kijevtől mintegy 240 kilométerre délnyugatra fekvő, Vinnicja megyei Kalinyivka településénél lévő raktárban kedd este történt nagy erejű robbanás, majd az épületek lángra lobbantak, és hatalmas tűz ütött ki. Az ukrán védelmi minisztérium szerdán kora este közölte, hogy egyelőre megszűntek a robbanások. A kárelhárításban részt vevők jelenleg a tűzfészkeket oltják.

Korábban két sérültről tájékoztatott az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat, később helyesbített, csupán egy személy sérülését erősítette meg. A katonai ügyészség szándékos bűncselekménynek, diverziónak minősítette az esetet - közölte Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője. Jurij Birjukov, az ukrán államfő tanácsadója a Facebookon azt írta, hogy a raktár felrobbantását az elkövetők vélhetően egy drón, azaz pilóta nélküli repülőgép segítségével hajtották végre. Egy őrségben lévő katona ugyanis drónra utaló gyanús zajról tett jelentést néhány másodperccel azelőtt, hogy megkezdődtek a robbanások. Mindenesetre ez egyelőre feltételezés, bizonyítékokat még nem találtak.

Sajtójelentések szerint robbanások rázták meg a megyeszékhelytől, Vinnicja városától alig húsz kilométerre lévő lőszerraktárt, majd hatalmas tűz ütött ki. A hatvan hektáros területen 188 ezer tonna lőszert tárolnak, köztük Grad, Szmercs és Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkhöz valókat. A katasztrófavédelem elkezdte kitelepíteni a lakosokat a környékről, kora reggelig már több mint 30 ezer embert evakuáltak. Az eddigi jelentések szerint négy lakóházban keletkezett tűz a becsapódó lövedékektől, délelőttig valamennyiben eloltották a lángokat.
     
Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy idén már harmadjára történt hasonló eset Ukrajnában. Március 23-án a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, Balaklija település közelében tört ki tűz és robbantak fel lőszerek egy katonai raktárban. A hatóságok feltételezése szerint ott is drónnal elkövetett diverziós cselekmény történt. Szeptember 22-én a Donyeck megyei Novojaniszol közelében csaptak fel a lángok egy katonai raktárban, az előzetes vizsgálatok alapján gyújtogatás következtében.

 

robban
lőszer
raktár
Ukrajna

Most

Népszerű