Ugrás a tartalomra
Illusztráció/Pannon RTV

Egyre nehezebb napraforgóolajhoz jutni Olaszországban

2022.05.18
12:25
2022.05.18
12:31
Forrás
Szerbiai RTV
A boltok polcain szinte már nincsenek. Ahol viszont még lehet találni, az ára majdnem a háromszorosára emelkedett.

Az Élelmezési Világprogram figyelmeztet, már 2023-ban éhségriadó lehet. Olaszország évente mintegy 770 ezer tonna napraforgóolajat fogyaszt, amelyből mintegy 550 ezer tonnát importál, 60 százaléka Ukrajnából érkezik. Ukrajna a világ legnagyobb napraforgó-termesztője. A háború sújtotta ország a búzát sem tudja kiszállítani, mintegy 25 millió tonnányi kivitelt blokkolnak a fekete-tengeri kikötőkben.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Indonézia leállította a pálmaolaj exportját, emiatt ennek az ára is drasztikusan megnő. Az elmúlt egy évben a rizs ára is emelkedett, nemzetközi szinten 21 százalékkal, a tejtermékek 24, a cukor 22, a hús 17, a növényi zsírok pedig 46 százalékkal.

napraforgó
napraforgóolaj
Olaszország
élelmiszerhiány
orosz-ukrán háború
Ukrajna

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.