Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Edy Susanto

Elmosta az eső az indonéz fővárost

2020.01.02
18:51
Forrás
Vajdasági RTV
Özönvízszerű eső sújtotta az indonéz fővárost újévkor. Az áradásokban már legkevesebb 21 ember meghalt, és csaknem 62 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.
Tanjug/AP Photo/Edy Susanto

A 18 órán át tartó esőzés miatt számos folyó kilépett medréből, az indonéz főváros mintegy 90 városrészét víz alá temetve. A külvárosi térségekben földcsuszamlások is voltak. Az indonéz meteorológiai szolgálat csaknem 400 mm-es csapadékot mért egy nap alatt a város keleti részén, amire 1996 óta nem volt példa. Az előrejelzések szerint ráadásul a hétvégén újabb esőzések jöhetnek. Az országos katasztrófaelhárítás közleménye szerint az áldozatok közül többen megfulladtak, de kihűlés, és sok esetben áramütés is volt a halál oka. A főváros több kerületében a szolgáltatók lekapcsolták az áramot, és a vonatközlekedés is sok helyen leállt. A főváros földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik, és a metropolisz folyamatosan süllyed. Az indonéz elnök ezért a nyáron bejelentette, hogy a következő években Kelet-Borneó szigetén új főváros fog felépülni.

Indonézia
Jakarta
Borneó
árvíz
esőzés
süllyed
főváros

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.