Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo

Folytatódnak a harcok Ukrajnában

2022.05.20
13:03
2022.05.20
16:45
Forrás
Pannon RTV
Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik – tette hozzá.

Az ukrán elnök szerint azonban az oroszok minél több ukránt akarnak megölni és minél nagyobb kárt akarnak okozni az országban. Az Egyesült Államok szenátusa mindeközben megszavazta a 40 milliárdos segélyt Ukrajnának.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Csütörtök éjjeli beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, a megszállók még nagyobb nyomást próbálnak helyezni rájuk. Hozzátette, folyamatos csapások érik Odessza térségét és Ukrajna középső városait, a Donbasz pedig teljesen megsemmisült. Miután az orosz erők Kijev környékéről kivonultak, Oroszország a Luhanszk és Donyeck megyéből álló Donyec-medencében, a Donbaszban összpontosítja erőit.

Tanjug/AP Photo

Véget érni látszik viszont az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol ostroma, ahol a még ukrán kézen lévő Azovsztal acélműben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint 1908 ukrán harcos adta meg magát. A területet ellenőrző Moszkva-barát szakadárok vezetője szerint ez az ott lévő ukrán fegyveresek mintegy felét jelentheti. Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik – tette hozzá Sojgu.

Az Egyesült Államok a napokban rekordméretű, 40 milliárd dolláros támogatást hagyott jóvá Ukrajna megsegítésére. A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport pedig további 18,4 milliárd dollárt ígért Ukrajnának. Zelenszkij szerint ez előrébb hozza a győzelmet.

Közben a Reuters arról ír, hogy az orosz parlament bejelentette, fontolóra vesz egy olyan törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a 40 év feletti oroszok és a 30 év feletti külföldiek katonai szolgálatát.

Ukrajna
orosz-ukrán háború

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.