Ugrás a tartalomra
FoNet/AP

Kitört a Semeru tűzhányó Jáva szigetén

2021-01-16
22:14
2021-01-16
22:25
Forrás
HVG, BBC
Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után.

A tűzhányó 5,6 kilométeres magasságig lökte ki a levegőbe a hamut, füstöt és törmeléket. A 3676 méteres Semeru a legmagasabb vulkán Jáván, amely a legnépesebb sziget Indonéziában. A tűzhányó egyúttal a legaktívabb is. A hegy lejtőin és környékén élő falusiakat figyelmeztették a folyamatos vulkáni tevékenységre, de egyelőre nem rendeltek el evakuálást.

FoNet/AP

A hatóságok egyúttal a „hideg lávafolyamra” is figyelmeztettek, amely az egy időben történő heves esőzések és vulkánkitörés esetében alakulhat ki. A Semeru legutóbb decemberben tört ki, akkor 550 embert telepítettek ki.

Indonézia tektonikus lemezek találkozásánál fekszik, így gyakoriak a földrengések, és számos aktív tűzhányója is rendszeresen működésbe lép. Egy héten belül az ázsiai országban több földcsuszamlás és egy 6,2 erősségű földrengés is pusztított – több tucatnyi áldozatot szedve.

Indonézia
Jáva
Sziget
vulkán
tűzhányó
Semeru

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.