Ugrás a tartalomra

Már több mint egy hete küzdenek a lángokkal Görögországban

2023.07.26
14:05
2023.07.26
14:15
Forrás
Pannon RTV
Katasztrófafilmbe illő jelenetek játszódnak le a népszerű görög üdülőhelyen, Rodosz szigetén, de más kisebb szigeteken is küzdenek a lángokkal. Evian eddig három emberáldozatot követelt az erdőtűz.

Nehéz napok jönnek, a lángok felemésztették a helyiek otthonát, és a turistákat is kénytelenek voltunk evakuálni - mondta az ország miniszterelnöke. Kedden a délutáni órákban pedig attól volt hangos a média, hogy tragédia is történt az oltáskor. Két emberrel a fedélzetén zuhant le egy repülőgép, amely Évia szigetének oltásában vett részt. Három helikopter kereste a pilótákat, majd megerősítették, hogy a 34 éves pilóta és a 27 éves segédpilóta is életét vesztette. Görögországban háromnapos gyászt hirdettek.

Közben megállás nélkül több száz török és szlovák tűzoltó oltja a Rodosz, Korfu és Évia szigeteken tomboló tüzeket, akikhez szerbiai egységek is csatlakoztak. Luka Čaušić a rendkívüli helyzetek osztályának vezetője a Szerbiai RTV-nek adott interjújában kiemelte, a szerb egységek eligazítása folyamatban van, viszont a görög terület az egyik legnehezebb a tűzoltás szempontjából.

„A csapatunk 7-10 napig teljesen önellátó, így semmiféle támogatásra nincs szükségünk. Ez a gyakorlat, amikor akciók vannak, amikor ilyen típusú akciók vannak folyamatban. Hogy tovább vagy rövidebb ideig maradnak az majd a helyzettől függ, ami a terepen van.”

Görögországban akár a 45 fokot is elérheti a hőmérséklet, ami pedig a legnagyobb gondot okozza, hogy rendkívüli erős szél fúj, ez pedig elősegíti a tűz gyors terjedését.

Olaszországban sem jobb a helyzet. Szicíliát tűzvész sújtja, Lombardiában pedig vihar tombolt. A szélsőséges időjárásnak több áldozata is van.

erdőtűz
Görögország
Olaszország
tűzoltás

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.