Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Inna Varenytsia

Megszavazta az orosz parlament alsóháza a csatlakozási szerződéseket

2022.10.03
15:38
2022.10.03
16:29
Forrás
MTI
A vonatkozó alkotmányos törvényeket a felsőház kedden tárgyalja.

Egyhangúlag megszavazta az orosz parlament alsóháza a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket. Az Állami Duma egyszerre, egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést.

Miközben az orosz alkotmánybíróság jóváhagyta a négy megszállt ukrajnai régió Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot, addig Ukrajna továbbra is elutasítja Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye annektálását.

Az Oroszországra nehezedő nyomás növelése érdekében az Európai Unió tovább fogja erősíteni korlátozó intézkedéseit, hogy Moszkva véget vessen az ukrajnai háborúnak – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Tanjug/AP

Michel, a kétnaposra tervezett, csütörtökön kezdődő prágai csúccsal kapcsolatban azt írta, az ukrajnai háború folytatódik. A Kreml felelőtlen lépései, köztük a mozgósítás, Ukrajna újabb területeinek jogellenes elfoglalására tett kísérlet, a színlelt és kényszer alatt tartott népszavazások az elcsatolt területeken a helyzet további elmérgesedéséhez vezetett.

A négy ukrajnai régió annektálásáról szóló szerződések szövegével kapcsolatban az illetékes testület megállapította, hogy azok már az aláírásuktól kezdve, vagyis szeptember 30-tól hatályosak, így a négy területet már Oroszország részének tekinti. Az átmeneti időszak, amíg a négy elcsatolt régiót gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerbe integrálják, 2026. január 1-jéig tart.

Az annektálásról megkötött szerződések pénteki aláírását megelőzően a négy érintett területen népszavazást tartottak szeptember 23-a és 27-e. között. A hivatalosan kihirdetett 93-99 százalék közötti eredményt az orosz kormányon kívül egyetlen ország vezetése sem ismerte el törvényesnek.

Ukrajna
haború
annektálás

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.