Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Luhansk region military administration

Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét

2022.07.06
16:38
2022.07.06
17:56
Forrás
Pannon RTV
Kijevi jelentések szerint az ukrán erőknek egyelőre sikerült megakadályozniuk az orosz erők további előre nyomulását a donyecki régióban, de Szlovjanszkot, illetve több környékbeli várost is erős tűz alá vették az oroszok.

A luhanszki régió után most Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét, orosz tájékoztatás szerint kulcsfontosságú mindkét régió teljes elfoglalása. Néhány napig nem szóltak a légvédelmi rakéták Ukrajnában, a szokatlan csend sokakban azt a gyanút keltette, hogy az orosz megszállók készülnek valamire – fogalmazott videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Mint mondta, igazuk is lett, az oroszok a csendet is a megfélemlítés eszközének szánták, és aztán hirtelen újra lecsaptak. Ezért van szükség nagyon korszerű és hatékony légvédelmi rendszerekre – szögezte le az ukrán elnök. „Nem csökkentettük, és nem is fogjuk csökkenteni egy napra sem a diplomáciai törekvéseinket, hogy korszerű rakétaellenes rendszereket szerezzünk be elegendő mennyiségben Ukrajna számára. Ez az országunk legfőbb feladata: hogy alapvető biztonságot szavatoljunk az ukrajnaiak számára, alapvető védelmet a rakétatámadások ellen legalább erre az évre. De ennek a feladatnak a teljesítése nemcsak tőlünk függ, hanem a partnereinktől is, hogy megértik-e, mik az alapvető szükségleteink.”

Tanjug/AP Photo/Paul White

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban az Európai Parlament ülésén ismertette az uniós lépéseket az ukrajnai háború kitörését követően. Arra szólította fel az EP-képviselőket, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát, és ne engedjenek az orosz agressziónak. „Az orosz támadásra egységgel válaszoltunk, azzal, hogy támogatjuk Ukrajnát, és az ő oldalukon fogunk állni, ameddig csak kell. Folytatjuk a katonai támogatást, már eddig is sokat tettünk, de Ukrajnának még többre van szüksége, úgyhogy az ukrajnai katonai támogatás növelésére szólítottunk fel.”

Tanjug/Luhansk region military administration via AP

A katonai támogatáson kívül azonban jelentős pénzügyi támogatásra is szüksége lesz az országnak egyrészt az újjáépítéshez, másrészt ahhoz, hogy egyáltalán működni tudjon. A háború miatt jelentős gazdasági visszaesésre számítanak, Denisz Smihal ukrán kormányfő szerint például az idei évben legalább 35 százalékkal esik vissza az ország GDP-je.

Ukrajna
orosz-ukrán

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.