Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

A nagy francia forradalomra emlékeztek Párizsban

2019-07-14
14:52
2019-07-14
17:43
Forrás
hirado.hu
Európai vezetők részvételével tartották meg a katonai díszszemlét Párizsban ma a francia nemzeti ünnepen, a Bastille 1789-es ostromának tiszteletére.

A katonai parádé az európai katonai együttműködés jegyében zajlott. Az európai katonai kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnöktől indult, célja a rendkívüli hadi helyzetek, humanitárius válságok kezelése. Tíz ország, közte Franciaország és Németország is részt vett benne, katonáik ma ott voltak a francia főváros sugárútján, a Champs-Élysées-n. A résztvevők között menetelt a francia-német dandár 500 katonája, de még az Európai Unió kiképzési küldetéséből Maliból visszatért spanyol kontingens is. Több mint négyezer katona, 196 páncélozott jármű és 237 lovas katona vonult el a nagyszámú nézősereg előtt. Az égen pedig 69 repülőgép és 39 helikopter zúgott el a francia főváros légterében.

Az ünnepen Emmanuel Macron francia elnökhöz csatlakozott Belgium, Észtország, Finnország, Hollandia, Portugália államfője, Angela Merkel német kancellár. Theresa May brit miniszterelnököt kormánya kabinetirodájának vezetője, David Lidington képviselte. Jelen volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője is.

Párizs
katonai parádé
Franciaország
díszszemle

Most

10:01, Frissítve: 10:07

Visszatér a nyár

A hét hátralevő részében változékony időjárásra számíthatunk - derül ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzéséből.
08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.