Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Oleksandr Ratushniak, File

Oroszország egyre intenzívebben támadja Ukrajnát

2022.06.21
12:46
2022.06.21
19:32
Forrás
Pannon RTV
Oroszország fokozottan támadja Szeverodonyecket, és a hét végéig el akarja foglalni a területet - közölték ukrán források.

Szeverodonyeckben egyébként a harcok már a város ipari övezetében folynak, az ukrán katonák pedig beszorultak az Azot vegyi üzem területére.

Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

Oroszország egyre intenzívebben támadja Ukrajnát – közölte videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mint mondta, az Európai Tanács csütörtöki és pénteki ülésén dönt arról, hogy tagjelölti státust ad-e Ukrajnának, ez pedig egyre hevesebb támadásokra sarkallja Moszkvát. Ukrajna azonban kitart – tette hozzá.

„Lépésről lépésre egy meghatározó héten haladunk át, és mindent megteszünk minden nap, hogy senkinek se legyenek kétségei arról, megérdemli-e Ukrajna a tagjelöltséget. Mindennap bizonyítjuk, hogy már most is az egységes Európa tagjai vagyunk, úgy is mondhatnám, értékes helyet foglalunk el.”

Volodimir Zelenszkij kitért arra is, hogy a globális élelmiszerválságot az orosz támadás idézte elő, és a hiány addig tart, amíg Oroszország be nem fejezi az Ukrajna elleni háborút, mert most blokkolja az ukrán gabonaexportot, elpusztítja a kikötőket és az élelmiszerkészleteket.

Pixabay/Kurious

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben a helyzetben Brüsszelnek meg kell mutatnia erejét, és újabb lendületet kell adni a bővítési folyamatnak. A tagjelölti státus megadása komoly jelzés lehet Oroszországnak is.

„Ez egy erőteljes jelzés, amelyet nemcsak Ukrajnában, Moldovában és Georgiában kell meghallani, hanem ugyanilyen hangosan a határainkon kívül is az erőnk, az egységünk és e három ország támogatásának a megnyilvánulásaként. Főleg annak az országnak a tekintetében, amely ellen Oroszország agressziót követ el” - mondta Borrell.

Közben az orosz külügyminisztérium bekérette az Európai Unió moszkvai nagykövetét, mert úgy véli, példa nélküli és törvénytelen Litvánia döntése a Kalinyingrádba irányuló orosz vasúti tranzit korlátozásáról. A tranzit leállítása viszont az Európai Unió Oroszország elleni szankciójának a része.

Oroszország
Ukrajna
orosz-ukrán háború
Szeverodoneck

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű