Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Rengeteg gondot okoz a havazás Európa-szerte

2019-01-10
14:19
2019-01-10
17:36
Forrás
Pannon RTV
Ausztriában már halálos áldozatai is vannak a hideghullámnak, és a legmagasabb szintű a lavinaveszély. Montenegróban lezárták a fővárosi repteret. Csehországban rendkívüli állapot van érvényben.

fotó: Tanjug/OEBB/Johannes Gottsbacher via AP

Nem látszanak ki az autók a lehullott hótakaró alól Ausztriában. A folyamatos úttisztítás ellenére is sok a járhatatlan szakasz. Több turista is az osztrák hegyekben rekedt, azt mondják, sehova nem mehetnek, az utak ugyanis le vannak zárva a lavinaveszély miatt.

Már legkevesebb hét áldozata van az utóbbi évek legnagyobb havazásának az Alpokban. Több embert még mindig keresnek. Stájerország egyes részein is kedd este óta a legmagasabb szintű lavinaveszély van érvényben. További egy méter hó várható a napokban. A hétvége óta itt három méternyi hó esett, a Loser-hegynél a heves szél miatt akár 10 méteres hótorlaszok is lehetnek. Hohentauern települést a havazás szombat 15 óra óta mindkét irányba elvágta a külvilágtól - mondta el telefonon Gernot Jezt polgármester-helyettes bécsi tudósítónknak. „Most 750 ember tartózkodik a településen. A 420 itt lakón kívül 330 vendég van. A hangulat a lakosság és a vendégek között nagyon jó. Hohentauernben nagy az összetartás. A vendégek és a helybeliek segítenek az önkéntes tűzoltóknak letakarítani a házak tetejéről a havat.”

fotó: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

A télies időjárás Ausztria más vidékein is gondot okozott az utakon, illetve akadozott az energiaellátás a meghibásodott távvezetékek miatt. Csehországban is ítéletidő tombol. A sűrű havazás következtében többtucatnyi közúton és vasútvonalon szünetel vagy akadozik a közlekedés, mintegy 18 ezer háztartás maradt áram nélkül, míg néhány hegyvidéki település teljesen el van zárva a külvilágtól. A cseh-lengyel határon több közúti határátkelő le van zárva.

Montenegróban is behavazott. Több centiméternyi olvadt hó borította az utakat több helyen. Az út melletti pálmafák is a hó súlya alatt roskadoznak. Szerda délutánra kicsit alábbhagyott a havazás. A meteorológusok szerint azonban a továbbiakban is számítani lehet csapadékra. Ivan Vuković, polgármester, Podgorica, Montenegró: „A város minden utcája járható és Podgoricán minden rendben zajlik. Ez mind a városi szolgálatok minőségi munkájának az eredménye, akik az este és éjjel a helyszínen voltak, továbbá az összes utcát és járdát lesózták.”

Az intenzív havazás miatt egy időre lezárták Montenegró fővárosának, Podgoricának repülőterét is. Hasonló viszonyok uralkodtak Horvátországban is. A hegyvidéket vastag hótakaró borítja. A meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint a következő néhány napban a hótakaró további vastagodására lehet számítani, míg kisebb felmelegedés csak a jövő héttől várható.

Európa
időjárás
Montenegró
Ausztria

Most

13:09, Frissítve: 13:25

Folytatódik a szúnyogviadal

Magyarkizsán, Törökkanizsán, Csókán és Zentán csak a tiszavirágzás lezajlása után kezdik meg az illetékesek a szúnyogok irtását.

Népszerű