Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad/2020.03.24.

Tűzszünetre szólít fel Szíriában és Líbiában Trump és Erdogan

2020-04-01
09:10
2020-04-01
09:20
Forrás
MTI
Tűzszünetre szólítottak fel Szíriában és Líbiában miután kedden telefonon egyeztettek egymással Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő - jelentette be a Fehér Ház.

Az amerikai elnöki hivatal közlése szerint egyetértettek abban, hogy "ma minden korábbinál fontosabb, hogy a konfliktusban álló országok, különösen Szíria és Líbia, hirdessenek tűzszünetet és dolgozzanak ki megoldást" az ellenségeskedések rendezésére.

"A két vezető megállapodott abban, hogy egymással egyeztetve, közösen munkálkodik a koronavírus legyőzése érdekében indított nemzetközi kampányban és a világgazdaság fellendítésén" - olvasható a Fehér Ház közleményében.

Egy hónappal ezelőtt az amerikai elnök és a török államfő már felhívást intézett Szíriához és Oroszországhoz, hogy "állítsák le" katonai offenzívájukat Idlíb térségében.

Amerikai elemzők emlékeztetnek rá, hogy az új típusú koronavírus járványa a világ számos háborús övezetében tűzszünetet kényszerített ki. Így például elcsendesültek a fegyverek a nyugat-afrikai Kamerunban, az Arab-félsziget délnyugati peremén fekvő Jemenben vagy a délkelet-ázsiai Fülöp-szigeteken is.

António Guterres ENSZ-főtitkár március 23-án azonnali globális, azaz valamennyi fegyveres konfliktusra kiterjedő tűzszünetre szólított fel. A világszervezet főtitkára sürgetőnek mondta a háborúk sújtotta közösségek megóvását a koronavírus-járványtól, és ennek érdekében elsődleges lépésként jelölte meg a harcok beszüntetését.

Donald Trump
Recep Tayyip Erdogan
tűzszünet
Idlib
Szíria
Líbia

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.