Ugrás a tartalomra

Vakcina a méheknek

2023.01.07
11:48
2023.11.02
08:52
Forrás
greendex.hu
Amerikaiak fejlesztették ki a méheknek való oltóanyagot.

Feltételes engedélyt adott az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma a világ első, mézelő méhek számára kifejlesztett vakcina használatára, ami megvédi majd a beporzást biztosító méhcsaládokat az őket pusztító betegségekkel szemben. A vakcina, amely kezdetben a kereskedelmi méhészek számára lesz elérhető, a méhcsaládokat gyengítő és elpusztító Paenibacillus larvae baktérium okozta súlyos betegség ellen nyújt védelmet. A betegségre, amelyet az Egyesült Államok egyes részein a kaptárak negyedében találtak, jelenleg nincs gyógymód. A betegség miatt a méhészeknek el kell pusztítaniuk, el kell égetniük a fertőzött méhcsaládokat, és antibiotikumokat kell beadniuk a további terjedés megakadályozására. Az oltóanyag úgy fejti ki hatását, hogy a baktériumok egy részét beépítik a méhpempőbe, amelyet a királynő táplálékként elfogyaszt, a vakcina egy része pedig elraktározódik a petékben. A fejlődő méhlárvák ezután kikelve immunisak lesznek a betegségre, ez csökkenti a betegség okozta halálozási arányt. A fejlesztők szerint az áttörést fel lehetne használni más, méhekkel kapcsolatos betegségek, például a lárvákat megtámadó betegség európai változata elleni vakcinák kifejlesztésére is. A méhek kereskedelmi forgalomba hozatala, szállítása és mezőgazdasági célokra való felhasználása során különböző betegségeknek vannak kitéve, amelyek jellemzően nagyszámú méhcsaládot pusztítanak el. A szállításra viszont szükség van, ugyanis számos vadon élő méhfaj az élőhelyek elvesztése, a növényvédőszer-használat és az éghajlati válság miatt riasztóan csökken, ez pedig az ökoszisztémákat, az emberi élelmezésbiztonságot és az egészséget fenyegeti.

vakcina
oltóanyag
méh

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.
13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.