Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Vajdasági hagyományőrzők

2020-01-23
10:57
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársai 2019-ben is különösen sokat tettek a hagyományok átörökítéséért, a délvidéki magyarság otthonmaradásáért.

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság szakmai munkáját átgondoltan, közművelődési szemléletben végzi. Az elmúlt évet is tudatosan tervezte, eredményeik szakszerűségről tanúskodnak, s egyben látványosak is.

Az év kezdését jelzi az immár hagyománnyá vált – a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen rendezett – Dúrmoló Téli Népzenei Tábor. Szervezőinek koncepciója bevált: január első napjai a téli szünetben jól hasznosíthatóak a gyerekek körében, megtapasztalhatják a közösség, s az együttmuzsikálás élményét. E rendezvény szerves folytatása a Dúr-Moll, Fiatal népzenészek találkozója februárban, valamint a Dúr-Moll, a vajdasági fiatal népzenészek háromrészes koncertsorozata.

A Hálózat munkatársai kiemelt feladatuknak tekintették a legifjabb nemzedék megszólítását. Ennek nyomán, Varázskosár néven interaktív foglalkozásokat szerveztek óvodai csoportoknak a Vajdaság különböző településein. A Ricsaj, találkozás a Népművészettel elnevezésű kezdeményezés keretében vajdasági néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek, mesemondók és kézművesek tartottak foglalkozásokat gyerekeknek. Az óvodapedagógusok továbbképzését a zentai – három hétvégére szervezett – akkreditált tanfolyam biztosította, amelyre 25 pedagógus érkezett Vajdaság szinte minden részéből. A továbbképzéssel függ össze A mesemondás folklórizmusa elnevezésű szakmai nap. A februárban megtartott zentai rendezvény kifejezett célja volt, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét az élőszavas mesemondásra. A szimpózium egyben lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők a 25 éves Kálmány Lajos Népmesemondó verseny eredményeit és értékeit együtt elemezzék. Az adventi időszakban szervezték a Cseremese „Nálunk így mesélték” elnevezésű programot felnőtt mesemondók bevonásával, ami több településen népszerűsítette a magyar mesekincset.

Figyelemre méltó a 2017-ben elkezdett a Játéktól a mesterségig kézműves kiállítás, amely számos helyen mutatkozott be, s motivációt adott az alkotóknak arra, hogy 2019-ben –már második alkalommal- zsűriztessék népi iparművészeti alkotásaikat. Munkájuk eredményességét bizonyítja, hogy mára a vajdasági zsűrizett termékek szolgálnak etalonul a következő kézműves generáció számára.

A Hálózat munkatársai kiemelkedőnek tartják a kézműves szakmai képzéseken elért eredményeket. A nemezelőképzés, a gyékényszövő oktatás, a fazekasmesterség fortélyainak tanítása a nagy múltú, de feledésbe ment szakmák becsületét hozza vissza modern világunkba. A viseletkészítő tanfolyamok a helyi minták, motívumok megőrzését, készítésük elsajátítását szolgálja. A kurzusokon elkészült viseletekből utazó-kiállítás készült, ami Vajdaság-szerte népszerűsítette a népi iparművészetet.

A Hagyományok Háza Corvin téri székházában március 9-én egész napos programmal mutatkozott be a Vajdaság. A tematikus napra hatvanan érkeztek. A kézműves foglalkozások és gyermekprogramok a tavaszváráshoz kapcsolódtak.

Szeptember utolsó hétvégéjén rendezték Zentán a III. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom programot, a vajdasági magyarság egyik legrangosabb ünnepét. A jeles eseményen mintegy háromezer vendég vett részt az egész Kárpát-medencéből.

Hagyományok Háza
hagyományok

Most

20:33, Frissítve: 22:01

Hamilton nyert, Grosjean rémes balesetet szenvedett

Az immár hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte ma a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, amelynek rajtja után a francia Romain Grosjean ijesztő balesetet szenvedett, de kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket.
19:27, Frissítve: 19:57

A Partizan legyőzte a TSC-t

4:0-s vereséget szenvedett a topolyai TSC Zentán a Partizantól a szerb labdarúgó Szuperliga 16. fordulójában.
18:47, Frissítve: 18:56

Karácsonyra készülődik Budapest

Habár a koronavírus-járvány miatt idén elmaradnak Budapesten a megszokott karácsonyi programok, már egy jó ideje ünnepi hangulat uralkodik a városban.
17:29

Baleset a Bahreini Nagydíjon

Rendkívül ijesztő pillanatokkal kezdődött a Formula–1-es Bahreini Nagydíj: a Haas pilótája, Romain Grosjean hatalmas ütközés következtében esett ki a versenyből az első körben.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.