Ugrás a tartalomra

A kisérettségire készülnek a diákok a VM4K szervezésében

2020.01.25
10:06
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Magyar nyelv, matematika, földrajz, történelem, biológia, fizika és kémia. Ezekből a tantárgyakból kell készülniük az általános iskolás diákoknak a kisérettségire. Ebben segítségükre van a VM4K.

Az intézmény felkészítőt szervez számukra, amelynek első napját hatalmas érdeklődés övezte a Pannon Médiaház tanácstermében.

Még csak január van ugyan, de a nyolcadikos diákok már nagy erőkkel készülnek a kisérettségire. Jól is teszik, ugyanis a jövőjük függ a megmérettetéstől, hiszen ez határozza meg, hogy melyik középfokú oktatási intézményben tanulnak majd tovább.

A matematika nagy fejtörést okoz a diákok többségének, mondhatjuk, hogy igazi mumus. Sok igyekezettel azonban elérhető a kívánt pontszám. Turu Dorka, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola tanulója  azért jelentkezett a VM4K felkészítőjére, hogy egyik tantárgy se okozzon neki problémát: „Azért, hogy a felvételiben jobbak legyenek az eredményeim.”

A diákok nagy része eltökélt. Már tudják, hol szeretnének továbbtanulni. Dudás Edvin, tanuló, Đuro Salaj Általános Iskola, Szabadka: „A Politechnikai Iskolába szeretnék grafikusnak menni és azért jöttem, hogy jobban menjen az érettségi.”

A tanulók szombat délelőtt földrajzból készülhettek fel. Egy felmérő tesztet töltöttek ki, majd bele is kezdtek a tananyagba. A felkészítő végén újabb teszt vár rájuk, hogy kiderüljön, mennyit tudtak elsajátítani a diákok - mondta Petkovics Márta földrajztanár: „Készítettem egy felmérőt, ami alapján majd a későbbiekben dolgozni fogunk. Elkezdjük a tananyagot is. Célom az, hogy mindenki fel tudja mérni, hogy milyen szinten van és mennyit kell neki még tanulni a kiérettségiig, hogy minél eredményesebben le tudja rakni a földrajzot.”

A felkészítőn 70 diák vett részt Vajdaság több iskolájából. Kosányi Tamás, szakmai referens, VM4K: „Azért fontos, mert a 13, 14, 15 éves nyolcadikos diákok egy hatalmas döntés előtt állnak. Ezt a döntést ők szeretnék minél jobban, minél célirányosabban meghozni. Azonban ennek a feltétele az, hogy sikerüljön a kisértettségi vizsgasor. Ebben szeretnénk mi segíteni a diákoknak, hogy azt, amit ők elképzeltek, ami a vágyuk, hogy abba a középiskolába vagy gimnáziumba bekerüljenek, amibe szeretnének.”

A nagy érdeklődésre való tekintettel a VM4K még egy felkészítőcsoportot indított, ők február elsején kezdik meg a kisérettségire való felkészülést.

VM4K
kisérettségi
felkészítő
Pannon Médiaház
magyar nyelv
matematika
földrajz
történelem
biológia
fizika
kémia
Petkovics Márta
Kosányi Tamás

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.