Ugrás a tartalomra

21 halott és 3536 új fertőzött

2020.11.11
15:18
2020.11.11
17:02
Forrás
covid19.rs
Ez az elmúlt nap koronavírus mérlege Szerbiában, és egyben az eddigi legrosszabb a járvány kitörése óta.

Az országban 12 514 embert teszteltek, közülük került ki ennyi beteg. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek majdnem 30 százaléka lett pozitív. Tegnaphoz képest nőtt a lélegeztetőgépen lévő páciensek száma is. 143 embert tartanak mesterséges lélegeztetésen. Az új betegek csaknem fele belgrádi, majd Újvidék, Kragujevac és Niš következik.

Romlik a járványhelyzet Szabadkán

A közkórház napi tájékoztatója szerint ma már 39 beteg szorul kórházi ápolásra az észak-bácskai városban. Kedden ez a szám még 28 volt. Az elmúlt egy napban 35 vizsgálatot végeztek el a szakemberek az egészségügyi intézményben, 10 személyt benn kellett tartani kórházi kezelésen. Jelenleg két személy állapota kritikus, ők mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

Megduplázódott a betegek száma a belgrádi covid-rendelőkben

A fertőzés jelenleg a negyven évnél fiatalabb korosztályt érinti, de egyre több az idős beteg is. Többnyire klasszikus légúti tünetekkel keresik fel az orvost, de a jellemző tünetek között szerepel a szaglás és az ízlelés elvesztése is.

Tömegek várnak vizsgálata Belgrádban a železniki covid-rendelő előtt. Gordana Velinović ápolónő szerint az elmúlt héten megduplázódott a betegek száma. Van olyan nap, amikor 400-nál is több vizsgálatot végeznek.

Gordana Velinović, ápoló: „Azoknak a betegeknek a száma, akik a covid-rendelőben jelentkeznek, megduplázódott a múlt héthez viszonyítva. 280-an vannak azok, akik először fordulnak orvoshoz a železniki covid-rendelőben. Ez csak az első ellenőrzés, nem beszélünk az ellenőrző vizsgálatokról, ami 140 felett van.”

 A belgrádi Savski Venac Egészségházban is folyamatosak a vizsgálatok. A betegek panaszai közt szerepel a magas láz, a légzési nehézség, az izomfájdalom, valamint a szaglás és az ízlelés elvesztése is. Minden korosztály érintett, húsztól hetven éves korig.

Dr. Milica Bošković, orvos, Savski Venac egészségház, Belgrád: „Mondjuk 40 éves korig, de az elmúlt 2-3 napban az idősebb korosztályból is jelentkeznek betegek. A családtagok valószínűleg átadják egymásnak a fertőzést.”

 A szakember arról is beszámolt, hogy csak kedden 170 pácienst vizsgáltak meg, 120-at teszteltek koronavírus gyanújával, közülük 32-nek lett pozitív a tesztje. Mint mondja ez sokkal több, mint az előző héten.

Covid
Szerbia
fertőzött
legrosszabb

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.