Ugrás a tartalomra

Szerbia élen jár átoltottság szempontjából Európában

2021.01.23
20:55
Forrás
Vajdaság MA, Szerbiai RTV
Szerbia a negyedik Európában, amennyiben a lakosság átoltottságát vesszük figyelembe a teljes népességhez viszonyítva - jelentette ki a szerb köztársasági elnök.

Aleksandar Vučić hozzátette, ma több mint 42 ezer ember vette fel a koronavírus elleni oltást országszerte. Arról is beszélt, hogy jelenleg lehetetlen a vakcina beszerzése a világpiacon. Szavai szerint amennyi oltással rendelkezik most az ország, figyelembe véve az oltás tempóját, az további 7-8 napra lesz elegendő. Leszögezte, aki felvette az első oltást, nem kell aggódnia, lesz elegendő szérum arra, hogy a második, emlékeztető vakcinát is megkapja, amikor az szükséges. Azt is mondta, hogy egyeztetett valakivel, akiknek a nevét nem árulhatja el, de ennek a beszélgetésnek köszönhetően további 100 ezer oltást tud beszerezni a meglévőn kívül az ország. Szerbia továbbra is törekszik, hogy megfelelő mennyiségű oltóanyagot szerezzen és folytatódjon a lakosság immunitásának kialakítása - mondta a szerb elnök. 

A szerb kormány eUprava.rs honlapján vagy telefonos úton eddig több mint 488 ezer polgár jelezte, hogy szeretné megkapni a koronavírus elleni vakcinát. Vajdaságban 31 ezren, Szabadkán, az új városházán már több mint 1300-an vették fel az oltást. Tegnap több mint 30 ezer személy vette fel az oltást. Szerbiában eddig több mint 100 ezren kapták meg a koronavírus-fertőzés elleni vakcinát, húsz személynél tapasztaltak enyhe, gyorsan múló mellékhatást.

Vajdaságban eddig összesen 31.673 személy vette fel a koronavírus elleni védőoltást – mondta dr. Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója a szerbiai köztévének. A jelenlegi vajdasági járványügyi helyzet a szakemberek szerint továbbra is rendkívüli, annak ellenére, hogy január folyamán az új megbetegedések száma ötszörte alacsonyabb volt, mint novemberben és decemberben.

Pénteken 378 új fertőzöttet regisztráltak a tartományban, közülük Újvidéken 71-et. Arra a kérdésre, hogy még hány polgárnak kell felvennie a védőoltást, hogy nyugodtak lehessünk, Petrović azt válaszolta, hogy ehhez a lakosság 95%-ának az immunitására van szükség, egy újabb járványhullám elkerüléséhez viszont a lakosság 70 százalékának kell immunitással rendelkeznie. A szakember hozzátette, becsléseik szerint elegendő, ha a lakosság 20 százaléka megkapja a védőoltást, hogy elérjük az említett 70 százalékos immunitást.

Eddig 1330 személyt oltottak be a csütörtök óta működő szabadkai oltóponton, az új városháza épületében. Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatónője a szerbiai köztévének elmondta, ma 432 személy kapja meg a koronavírus elleni védőoltást. Hozzátette, igyekeznek minden érdeklődőt fogadni, bár valóban sokan vannak. Ivanka Beoković hozzátette, van elegendő vakcina, a polgárok jól viselik az oltást, és a beoltottak eddig nem tapasztaltak mellékhatásokat.

Ma is hosszú sorokban várakoznak a polgárok a 11-es belgrádi vásárcsarnok előtt, hogy felvegyék a koronavírus elleni védőoltást.

Eközben ma reggel megkezdődött a 3-as csarnok átalakítása is, amely hétfőtől vagy keddtől szintén oltóhelyként fog működni – közölte Goran Vesić Belgrád alpolgármestere. A 3-as csarnokban 30 oltópontot hoznak létre, ahol 48 orvos és 56 egészségügyi nővér fog dolgozni két műszakban, 8-tól 20 óráig. Vesić hangsúlyozta, hogy ebben a csarnokban naponta 8-10 ezer ember veheti majd fel a védőoltást.

Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere: „Itt két műszakban 48 orvos és 56 nővér dolgozik majd. Ők 8-10 ezer embert tudnak majd beoltani naponta. Ha tudjuk, hogy a 11-es számú csarnokban, körülbelül 3 ezer embert oltanak be, akkor a következő héten a vásárcsarnokban naponta 8, 11, de akár 13 ezer embert is beolthatunk. Ha ehhez hozzáadjuk az egészségházakat, ahol 3500-4000 embert oltanak be, akkor az azt jelenti, hogy naponta 15-17 ezer ember veheti fel az oltóanyagot Belgrádban.”

Elégedett a tanügyi dolgozók koronavírus elleni vakcinával való beoltásával, illetve annak előrehaladásával az illetékes miniszter, Branko Ružić. Azt mondta, csak ma 8 ezer iskolai alkalmazott kapta meg a védőoltást Szerbia-szerte. Ružić újra megragadta az alkalmat, hogy emlékeztessen, fontos a tanügyesek és később mások beoltása, mert csak így térhetünk vissza a normális életünkhöz.

koronavírus
vakcina
védőoltás
Szerbia
immunizáció
vakcináció
Vajdaság

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.