Ugrás a tartalomra

Krisztus feltámadását ünneplik az ortodox hívek

2021.05.02
07:13
2021.05.02
19:56
Forrás
Pannon RTV
A húsvétot, Jézus Krisztus feltámadását ünneplik az ortodox hívek. Ez a nap a legnagyobb keresztény ünnep, egyben a legvidámabb is, hiszen a feltámadás az új reményt és a megváltást hozza az emberiségnek.

A tavalyi szigorú korlátozások után idén már lehetnek hívek a templomokban.

A pravoszláv szokások szerint az ünnepi ebédnél piros tojást törnek a családtagok, így remélve a bűnbocsánatot.

Húsvét vasárnapját ünneplik az ortodox hívek. Ez a nap a legörömtelibb keresztény ünnep a pravoszláv hívek számára is. Jézus a pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vagyis vasárnap feltámadt, legyőzte a halált. Ezzel megadta az emberiség részére az örök élet lehetőségét. 

Húsvétot a Julianus-naptár követői számára is a negyvennapos nagyböjt előzte meg, amivel Jézus sivatagi böjtjére emlékeztek. Ilyenkor tilos volt a húsételek fogyasztása, sőt zsíron vagy olajon készített ételektől is tartózkodtak a pravoszláv hívők. A nagyhétben Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékeztek csakúgy mint a Gergely-naptár követői, majd nagypénteken miután Jézust keresztre feszítették, a leggyászosabb két nap következett. Ezeken a napokon az igaz hívek még szigorúbb böjtbe fogtak. 

A harmadik napon, vagyis vasárnap Krisztus feltámadott, és halálával megváltotta az emberiséget a bűntől, győzelmet aratva a halál felett. Idén a szerb pravoszláv egyházban a járványügyi előírásokat betartva, már hívek előtt tarthatják az ünnepi liturgiákat Szerbia-szerte.

A böjt után húsvétkor ünnepi lakomával ünnepelnek a hívek. Leginkább bárányt fogyasztanak és főtt tojást, amelyek sajátos szimbólummal bírnak. Észak-Szerbiában a sonka készítése is szokásukká vált. A húsvéti szokások közül a pravoszlávoknál a tojásfestés és a tojáskoccintás a legnépszerűbb. 

A pravoszláv hívők Hristos vaskrse, vagyis Jézus feltámadott köszöntéssel üdvözlik egymást és erre Vaistinu vaskrse vagyis Valóban feltámadt mondattal válaszolnak.

húsvét
ortodox
ünnep

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.