Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem ismerjük el Koszovó függetlenségét

2021.06.15
15:53
2021.06.15
16:56
Forrás
Pannon RTV
Szerbia és Koszovó képviselői Brüsszelben tárgyaltak. A megbeszélés után Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni, és hogy megtudja mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét.

A koszovói kérdésről szóló magas szintű politikai párbeszéd új fordulóját tartották ma Brüsszelben. Első alkalommal tárgyalt egymással Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök. A találkozón részt vett Josep Borell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője és Miroslav Lajčak, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízott is.

Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni - nyilatkozta a szerb államfő a tárgyalások után. A koszovói miniszterelnök azért jött, hogy megkérdezze, mikor ismerem el Koszovót. Amikor azt mondtam soha, felrobbant – válaszolta Vučić. A szerb elnök hozzátette, Szerbia ennek ellenére mindent megtesz a párbeszéd folytatása érdekében, a megbeszélések július végéig folytatódnak. Országunk számára fontos a stabilitás és a béke megőrzése - szögezte le.

 „Minden mást felesleges lenne kommentálni. Három fontos hírem van a szerbiai emberek számára. Az egyik, hogy az albán delegáció nem akarja teljesíteni az általuk aláírt megállapodásokat. Tehát egyáltalán nem akarnak a Szerb Községek Közösségéről beszélni. A második, hogy sürgősen és azonnal kérték, vagyis hallani akarták, hogy mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét. A harmadik pedig, hogy provokációnak nevezték azt a tényt, miszerint a szerbek részt akarnak venni templomaik szentmiséin, mert állítólag ezeknek a templomoknak a földterületét Slobodan Milošević idejében adományozták az egyháznak.”

 

Élesen reagáltam a kérdésekre, de nem léptem át a határokat - mondta Vučić, aki előrevetítette, hogy a napokban beszélni fog a koszovói szerbekkel, mert sokkal jobban félti őket, hiszen látta, hogy ki kormányoz Prištinában.

„Nagyon félek, mert látom mekkora felelőtlenséggel kell majd szembenéznünk a jövőben. Nagyon félek, és nem azért, mert valaki túl erős, hanem azért, mert nagyon felelőtlen. Ettől függetlenül folytatjuk a párbeszédet és a tárgyalásokat. Készen álltunk elfogadni minden dátumot, minden napot. Ez nagyon fontos számunkra, és nincs attól fontosabb, mint hogy biztonságot nyújtsunk a Koszovóban élő szerbek számára, és hogy tiszteletben tartsuk az eddig aláírt megállapodásokat.”

Vučić felelőtlennek nevezte a koszovói miniszterelnököt. A szerb államfő abban bízik, hogy Borell tisztességesen és pontosan közli majd Joe Biden amerikai elnökkel a történteket és az elhangzottakat, aki szintén Brüsszelben tartózkodik.

Aleksandar Vučić
Albin Kurti
Brüsszel
Szerbia
Koszovó

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.