Ugrás a tartalomra

Panaszáradattal várták Szerbia elnökét Raškában a koszovói szerbek

2021.10.13
17:37
2021.10.13
18:31
Forrás
Pannon RTV
Azt üzente az észak-koszovói szerbeknek Aleksandar Vučić, hogy ne üljenek fel a provokációknak, de védjék meg magukat, ha a jövőben erőszakba ütköznek, Szerbia pedig mögöttük áll.

Petar Petković, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója szerint Albin Kurti koszovói kormányfő túllőtt minden határon. Szavai szerint ez a hetedik alkalom, hogy a koszovói különleges egységek bevonulnak észak-koszovói területre. A kialakult helyzet miatt Raškaba utazott Aleksandar Vučić szerb államfő, hogy rendkívüli tárgyaláson vegyen részt a koszovói szerbek képviselőivel. A találkozó során a helyiek követelték, hogy Szerbia avatkozzon be, és védje meg őket.

A sajtó jelenlétében zajló találkozó elején Vučić azt mondta, mindenkit meghallgat, és válaszol az észak-koszovói szerbek minden mondanivalójára. A találkozón részt vett Nebojša Stefanović védelmi- és Aleksandar Vulin belügyminiszter, valamint a Szerbiai Katonaság vezérkari főnöke, Milan Mojsilović is.

Az egyik koszovói szerb férfi azt mondta, a helyzet elviselhetetlen a területen. Szerinte terrorizálják az embereket, és most a hatóságok eszébe jutott a csempészek letartóztatása, de éles lőszerrel. Ezt már nem tudják elviselni, ha meg akarnak védeni minket, tegyék meg - üzenték a szerb államfőnek.

A fórumon résztvevő egyik asszony azt mondta, abba a helyzetbe kerültek, hogy Raškába kell menniük gyógyszerekért. A fiának el kellett hagynia Koszovót, a rendőrségnél dolgozott, panaszolta. Arról beszélt, hogy hiányzik neki a fia. Feltette a kérdést, neki is el kell hagynia Koszovót?

Eltemetjük-e a testvéreinket, mint 1999-ben? - kérdezte Szerbia elnökétől a meglőtt Srećko Sofronijević nővére.

Vučić azt üzente az észak-koszovói szerbeknek, hogy felszólította Miroslav Lajčákot, az Európai Unió párbeszédért felelős különmegbízottját, állítsa meg az albánokat, ellenkező esetben Szerbia teszi meg ezt. „Felhívtam Lajčákot, és azt mondtam, állítsák meg őket. Ha erre képtelenek, majd mi megállítjuk őket. Azt mondták nekem, dolgoznak rajta, és aztán rávették őket a visszavonulásra. Egy dolgot önöknek is szem előtt kell tartaniuk. Amit ma véghez vittek, abban a mi értesüléseink szerint legalább egy ország mögöttük állt. Legalább egy. És ráadásul ez nem egy európai uniós ország. Legalább is ma már nem.”

A szerb államfő szerint ugyanakkor egyes uniós országok sem állnak el a független Koszovó elismerésétől. „Céljuk Szerbia gyengítése. Azt gondolják, megfelel nekik egy olyan Szerbia, amely hét évvel ezelőtt még a negyedik volt a régióban a béreket illetően, ma pedig első? És, hogy tovább fejlődve még nagyobb különbségeket érjen el? Ezáltal pedig többet fektethet be templomaiba, kolostoraiba, az oktatásba és a tudományos-technológiai központokba, a gyáraiba, a hadseregébe is? Persze, hogy nem, ezért meg kell állítaniuk Szerbiát.”

Vučić hozzátette: a Rudare településnél megtalált mind a 65 töltényhüvely 5,56-os NATO-kaliberű. Tehát az albánok lőttek - szögezte le a szerb elnök. Azt üzente az észak-koszovói szerbeknek, ne üljenek fel a provokációknak, de a jövőbeni erőszakra válaszolva védjék meg magukat, Szerbia pedig mögöttük áll.

Raška után a szerb államfő Kraljevóban bejárta a csendőrség egységeit. Aleksandar Vučić szerb hősöknek szólítva őket azt üzente nekik, azért jött Kraljevóba, hogy meglátogassa őket, és köszönetet mondjon mindazért, amit a haza védelmében és területi egységének megőrzéséért tettek. Külön megköszönte azt is, hogy mindig ott vannak a hazáért, akkor is, amikor árvizek voltak, vagy földrengések. Köszönöm, hogy sohasem keresnek kifogást, és mindig találnak megoldást - üzente a csendőröknek Vučić. Mint hozzátette, a csendőrségnek készen kell állnia, dolgoznia, gyakorolnia kell, Szerbia pedig mindent megtesz, hogy megkönnyítse családjaik életét, mind a lakhatásukat, mind a családtagjaik életszínvonalát illetően.

Észak-Koszovó
Koszovó
Raška
Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.