Ugrás a tartalomra

Kiderült, mit rejt a 115 éves bajmoki időkapszula

2022.03.25
12:14
2022.03.25
16:45
Forrás
Pannon RTV
115 éves időkapszulát találtak a bajmoki Szent Péter és Pál-templom tetőszerkezetének felújítása közben. A Vajdasági Magyar Szövetség által szervezett lakossági fórumon fel is olvasták a palackban talált levelet, amelyet 1907-ben írtak.

Ezenkívül ismertették a településen megvalósított fejlesztéseket és a jövőbeni célokat is.

Az 1907-ben készült időkapszulában talált levelet Hegedűs Lénárd fogalmazta meg.

Dr. Pásztor Bálint, alelnök, VMSZ: „Hátborzongató, ugyanakkor gyönyörű élményben volt részünk, hiszen 115 évvel ezelőtti bajmokiak üzentek nekünk az időkapszula révén. Akkor újították fel utoljára, akkor volt utoljára nagyobb felújítás a bajmoki templomban, 1907-ben, 115 évvel ezelőtt, ez ugye egy évvel korábban történt, hogy elkezdték volna építeni a Szabadkai Városházát. Ez azt bizonyítja, hogy Bajmok milyen virágzó, gazdag település volt, hiszen a templom 205 éves az idén.”

Bajmokon a tervek között szerepel a szennyvíz-hálózat bővítése is, de dolgoznak azon, hogy a Topolya és Bajmok közötti útvonal munkálatai is elkezdődjenek.

Hegedűs József, a VMSZ bajmoki helyi szervezetének elnöke: „Az egyik legnagyobb volumenű fejlesztésnek a szennyvíztisztító jövőbeni felépítését mondhatjuk Bajmokon. Ez egy nagyon régi terv már, több mint 15 éve tervben van, de úgy néz ki, hogy most fog a közeljövőben megvalósulni. Ami még konkrét és nagy volumenű fejlesztést jelent, az a római katolikus templom felújítása.”

A lakossági fórumon hangsúlyozták, a VMSZ listája az egyetlen magyar lista, amely indul az április 3-i szerbiai köztársasági parlamenti választásokon. A polgárokon áll, hogy hány személy képviseli majd a magyarok érdekeit újabb négy évig Belgrádban.

Bajmok
időkapszula
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
lakossági fórum
Hegedűs József
Dr. Pásztor Bálint

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.