Ugrás a tartalomra

Gazdasági kulcskérdések Tusványoson

2022.07.21
12:07
2022.07.21
17:17
Forrás
Pannon RTV
Az inflációról, az energiaárakról és a recesszióról szóló panelbeszélgetéssel indult a 31. Tusványos mai programja.

Elhangzott: a háború mellett az energiahordozókra is kiterjedő szankciós politika súlyosan érinti Európa gazdaságát, miközben más országok, például az USA jól járnak. Most a meglévő eredményeket kell fenntartani, és tartalékokat kell kiépíteni - hangsúlyozta a beszélgetésben résztvevő magyar pénzügyminiszter.

Vihar előtt és vihar után vagyunk, amit könnyen gazdasági forgószél követ, ha nem lesz béke Ukrajnában - indította előadását Varga Mihály. A magyar pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a járvány utáni helyzet, a háború, a szankciók együttesen vezettek a mostani állapotokhoz. De ki jár jól, és ki rosszul? - a kérdésre válaszolva Varga kiemelte, míg az Amerikai Egyesült Államok óriási LNG, vagyis cseppfolyósított földgáz-exportőrré vált, amiből bevételt valósít meg, addig Európa az energiahiány miatt súlyos árat fizet.

„A szankciók nem működnek. Nem azt látjuk az elmúlt néhány hónapban, hogy ezek beváltották volna a hozzájuk fűzött reményeket. Egy nagyon erős orosz-kínai kapcsolat kezd kiépülni. Ezt csak a vak nem látja. Az olajszállítás tekintetében Indiával és Kínával komoly szerződéseket kötött. Az afrikai országok sem csatlakoznak lelkesen a szankciós politikához. Nincs egy nemzetközi együttműködés ebben a tekintetben. Európa viszi a zászlót, de kevesen jönnek mögöttünk.”

Gazdasági lassulás várható - összegzett Varga Mihály. A magyar pénzügyminiszter hozzátette: az alapértékekre kell most támaszkodni, ezek pedig a béke és a biztonság, az elért eredményeket kell fenntartani és tartalékokat kiépíteni.

„Ebben a helyzetben nem lehet nagy és új programokat indítani. Érdemes a forrásokat arra összpontosítani, hogy az elért eredményeket tudjuk megvédeni, ilyen a családvédelem vagy a munkahelyek megvédése.”

A panelbeszélgetésen Románia helyzetéről is szó volt: az országnak jelentős saját gázkitermelése és tengeri kikötője is van - ez lényeges előnyt jelent az energiahiányos időszakban. Igyekeznek továbbra is hangsúlyt fektetni a beruházásokra, és bevételt megvalósítani - mondta előadásában a román fejlesztési miniszter. Egy helyi vállalkozó ugyanakkor arról beszélt, két nehéz év előtt állnak, mely óriási kihívást jelent majd a gazdaság minden szereplőjének.

Tusványos
infláció
recesszió
energiaárak
Varga Mihály
pénzügyminiszter

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.