Ugrás a tartalomra

Felújított színpadon ropták Magyarcsernyén

2022.10.22
07:48
2022.10.22
16:37
Forrás
Pannon RTV
Telt ház előtt fergeteges népzenei esttel avatták fel tegnap a magyarcsernyei művelődési otthon felújított színpadát. A rendezvény méltó hírnöke volt annak, hogy jövőre a bánáti település lesz a házigazdája a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának.

Az utóbbi években – jórészt anyaországi támogatásoknak köszönve – jelentős felújítási munkálatok folytak a magyarcsernyei művelődési otthonban. Ennek a legjobban a helybeli művelődési egyesületben örülnek, amely jövőre ünnepli a fennállásának 60. évfordulóját, közben pedig a legjelentősebb népzenei fesztivál házigazdája lesz.

Hódi Judit, elnök, Ady Endre Művelődési Egyesület, Magyarcsernye: „Felújíthattuk a színpadunkat, kicseréltük a függönyöket, balett padlót terítettünk le, és felújítottuk a megvilágítást is. Ez nagy lehetőség az egyesület számára. Ugyanis három néptánccsoportunk működik, kettő citerazenekarunk van, és megpályáztuk a 2023-as évi Durindó és Gyöngyösbokrétát.”

A tegnap esti rendezvényt Kudlik Zoltán, a tartományi művelődési titkárság segédtitkára nyitotta meg: „Minden magyar szórványtelepülésnek, így Magyarcsernyének is fontos, hogyha a kulturális és a művelődési élet terén megújulhat. Az Ady Endre ME itt a térség egyik legerősebb művelődési egyesülete – jövőre jubilál. Úgyhogy mindenféleképp azt hiszem, hogy egy jó jövőképet tud mutatni a fiatalok számára.”

Minden építkezésnek külön fontossága van egy fogyatkozó közösségben, mint a csernyei.

Tóth László, tanácselnök, Magyarcsernye: „Törekszünk arra, hogy itt tartsuk a fiatalokat, de mindenki a saját kenyere után szalad külföldre. Akik maradtunk, megteszünk mindent a falunkért, hogy a kulturális életet fenntartsuk, megtartsuk, és a fiataloknak átadjuk a tudást és a hagyományt.”

A rendezvény vendége a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület ifjúsági néptánccsoportja volt, amely két hét múlva a budapesti Erkel Színházban lép majd fel.

Brezovszki Roland, művészeti vezető, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület, Szabadka: „Amellett, hogy nagyon sok magyarországi nagy fesztiválon lépünk fel, ugyanolyan fontos számunkra Magyarcsernye vagy a szórványmagyarság itt Vajdaságban. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a fiatalok megtudják, hogy hol is vagyunk, hogy itt is magyarok élnek, és hogy mennyire fontos nekik, hogy itt meg tudjanak maradni, meg tudjanak erősödni, a közösségük tudjon erősödni.”

A szabadkai és a magyarcsernyei néptáncosokon kívül felléptek a citerások, énekesek és együttesek, valamint Micsik Béla tekerőlantos.

Ady Endre Művelődési Egyesület
Hódi Judit
Kudlik Zoltán
Tóth László
Magyarcsernye
Brezovszki Roland
Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.