Ugrás a tartalomra

Az EU elkötelezett a Nyugat-Balkán európai integrációs folyamata mellett

2022.11.04
10:41
Forrás
Szerbiai RTV
Ezt mondta Emanuele Giaufret miután három fontos megállapodást írtak alá Berlinben a nyugat-balkáni országokban élők mobilitásáról és foglalkoztatásáról.

Ez fontos lépés a térség számára és nagy lépés az EU felé, és ezzel készülnek a nyugat-balkáni országok a tagságra – mondta a Szerbiai RTV-ben az EU szerbiai küldöttségvezetője. Az Európai Unió 165 millió eurós sürgősségi segélycsomagja Szerbia energiaellátására fontos lépés és erős mutatója annak, hogy az EU kiáll a Nyugat-Balkán mellett. Giaufret hozzátette, a 165 millió euró az azonnali szükségletekre adott válasz. Az infrastrukturális beruházások teljes csomagja 500 millió euró értékű, elsősorban a fenntartható és zöld energiaforrásokba. Az energia az ENSZ környezetvédelmi konferenciájának témája is lesz jövő héten Egyiptomban. Ez fontos csúcstalálkozó, amelyen minden vezető részt vesz. El kell érnünk, hogy a hőmérséklet emelkedés ne haladja meg a 1,5 fokot. Nyugat-balkáni partnerekkel is dolgozunk, amiről Berlinben is szó esett. Arra számítok, hogy Szerbiának hamarosan meglesz a saját nemzeti terve, mi pedig itt vagyunk, hogy segítsünk – mondta az EU szerbiai küldöttségvezetője. Az EU erősen elkötelezett a Nyugat-Balkán európai integrációs folyamata mellett, és politikai eltökéltség van az országok előrelépése szempontjából. Lehetőségeket teremtünk, megoldásokat találunk és haladunk - zárta gondolatait Emanuele Giaufret.

EU
Nyugat-Balkán
Emanuele Giaufret
európai integráció
Szerbia

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.