Ugrás a tartalomra

Nem kifizetődő a juhtenyésztés

2022.11.23
14:07
2022.11.23
15:56
Forrás
Pannon RTV
Hiába volt nagy kereslet a bárányra az év első felében, sajnos az elmúlt hetekben az ára 70-80 dinárral csökkent, illetve a kiszállítással is gondok vannak. Várhatóan nagyobb számú állományt februárban tudnak csak az illetékesek külföldre exportálni.

Csökkent Magyarkanizsa községben azon állattenyésztők száma, akik juhtenyésztéssel foglalkoznak. Ennek több oka is van: a tíz évvel ezelőtt felívelő ágazatra nagyban rányomta a bélyegét az elmúlt időszak: az alacsony kereslet és a még alacsonyabb felvásárlási ár.

Balázs Tibor tenyésztő éveken keresztül tartott birkákat, most üres a tanya környéke. Mint mondja, hiába volt itt a legelő, nem volt kifizetődő az állatok tartása.

„Ilyen takarmány mellett nem annyira kifizetődő semmi sem, hiszen tudjuk, hogy azt a bárányt is nagyon kell etetni, hogy jó bárányt is kapjon, sőt még a koncentrátot is elkívánja, hogy jó húsminőséget kapjon az ember.”

Borsos Csaba adorjáni felvásárló egész éven át vásárolja a jószágot. Mint mondja, az idei évi szárazság miatt több állományt is felszámoltak, miközben az ár is csökkent. A tavaszi hónapokban még 400 dinár feletti árat kínáltak a bárányért, az most kicsivel több mint 300 dinár. Az akkori magas árat a külföldre való kivitel is növelte, hiszen csak az adorjáni cég több mint tízezer jószágot szállított ki Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába és a tengerentúlra, Izraelbe. A legutolsó export szeptemberben valósult meg, azóta pedig megállt a kivitel.

Borsos Csaba, felvásárló, Adorján: „Jelenleg a háború, mint minden másra, erre is rátette a bélyegét és jelenleg a világpiaci ár csökkenő tendenciát mutat, és ez miatt nem tud az ára feljebb menni, jó lesz, ha jelenleg meg tudjuk tartani a 340-350 dináros árat.”

A felvásárló elmondta, nagyobb létszámú állományt leghamarabb februárban tud értékesíteni külföldön, abban bízva, hogy addigra már egy stabilabb és jövedelmezőbb árat tud kínálni a tenyésztőknek.

juhtenyésztés
bárány
birka
állattenyésztés
Borsos Csaba
Balázs Tibor

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.