Ugrás a tartalomra

EU-Nyugat-Balkán-csúcs – Fokozatosan eltörlik a roamingdíjakat

2022.12.06
17:22
2022.12.06
19:19
Forrás
Pannon RTV
Az ukrajnai háború, az energiaválság, a migrációs válság és az Európai Unió bővítése szerepelt az EU-Nyugat-Balkán-csúcs napirendjén kedden Tiranában.

A találkozón az uniós országok, valamint a nyugat-balkáni térség országainak vezetői vettek részt, és a plenáris ülések mellett az állam- és kormányfők négyszemközti találkozóira is sor került.

A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón a házigazda, Edi Rama albán miniszterelnök a találkozó jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, első alkalommal tartottak uniós csúcsot az Európai Unión kívül, és ez azt bizonyítja, hogy Brüsszelnek igenis fontos a nyugat-balkáni térség.

„Én ezt csodás jelnek tekintem. Azt jelzi, hogy tudatában vannak elsősorban annak, hogy manapság az Európai Uniónak ugyanakkora szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az Európai Unióra, másrészt pedig elismerésnek tekintem az országunk számára, a béke, a stabilitás és az együttműködés kitartó és elkötelezett tényezőjeként betöltött szerepéért a térségben.”

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke rámutatott, hogy az uniós bővítés fontos, mert a következő nemzedékek számára is nagyobb biztonságot jelent a nyugat-balkáni térség országainak uniós tagsága. Hozzátette: a találkozón fontos helyet kapott az illegális bevándorlás témája, hiszen ez kihívás elé állítja Európát.

„Tudjuk, hogy az utóbbi hetekben, az utóbbi hónapokban ismét nehézségekkel és a számok növekedésével néztünk szembe. Ezért ez a kézzelfogható és gyakorlati együttműködés a Nyugat-Balkánnal alapvető fontosságú mindannyiunk számára, és szeretném kifejezni a hálámat, mert az utóbbi napokban némi előrelépést tapasztaltunk a vízumpolitika összehangolásának a terén, ami egy konkrét lépés a jó irányba.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szintén kiemelte a megbeszélés témái közül az uniós bővítést. A térség országai a csatlakozási folyamat különböző szintjénél tartanak. Közülük többel az EU már a csatlakozási tárgyalásokat is megkezdte, Szerbia és Montenegró esetében több tárgyalási fejezetet már le is zártak. Vjosa Osmani-Sabriu koszovói elnök a csúcsra érkezve jelentette be, hogy Pristina még az idén benyújtja uniós csatlakozási kérelmét.

Megállapodást írtak alá Tiranában az Európai Unióban és a nyugat-balkáni országokban tevékenykedő mobilszolgáltatók képviselői arról, hogy a két térség közti roamingdíjakat jövő ősztől fokozatosan eltörlik. Az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó állam- és kormányfőinek találkozóját közvetlenül megelőző aláírási ceremónián az EU központi intézményeinek vezetői és a házigazda Edi Rama albán miniszterelnök is jelen volt. A díjak csökkentése jövő októbertől kezdődik, és a tervek szerint 2027-re fejeződik be. A nyugat-balkáni térség országai egymás között már korábban döntöttek a roamingdíjak eltörléséről.

Európai Unió
Nyugat-Bácska Portál
roamingdíj
Tirana
Albánia
Bosznia-Hercegovina
Észak-Macedónia
Szerbia
Montenegró
Koszovó
Charles Michel
Ursula von der Leyen
Edi Rama

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.