Ugrás a tartalomra

Vučić: Priština lépései hátráltatják a régió békéjét és stabilitását

2023.05.30
10:58
2023.05.30
14:03
Forrás
Pannon RTV
Priština lépései hátráltatják a régió békéjét és stabilitását - írta közösségi oldalán a szerb elnök miután a Kvinta-országok nagyköveteivel és az Európai Unió delegációjával találkozott.

A szerb államfő azt kérte a tárgyalófelektől, hozzanak és foganatosítsanak bizonyos intézkedéseket, amelyek biztosítják a szerbek biztonságát Koszovóban. Vučič az orosz és a kínai nagykövetével is találkozott. A nemzetközi reakciók sem maradtak el a koszovói események kapcsán.

A Kvinta országok nagyköveteivel és az Európai Unió delegációjával lezajlott találkozóján Aleksandar Vučić hangsúlyozta, hogy Koszovó egyoldalú lépései nemcsak a békét és a stabilitást veszélyeztetik, hanem a szerb közösség elleni erőszakhoz is vezetnek. Az észak-koszovói albán nemzetiségű polgármeseterek mihamarabbi lemondása, valamint a koszovói rendőrök kivonulása a szerbek lakta településekről lenne most a béke fenntartásának egyik feltétele - tette hozzá a szerb államfő.

Aleksandar Vučić fogadta Aleksandar Bocan-Ḫarčenko orosz nagykövetét, akit tájékoztatott a hétfői eseményekről. A nagykövete felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva minden eseményt követ. Rámutatott: Oroszország megérti a helyzet minden kényét, és észreveszi Priština agresszivitásának fokozódását, aminek súlyos következményei lehetnek.

A szerb államfő Csen Bo kínai nagykövettel is egyeztetett. A szerb elnök azt mondta, a prištinai ideiglenes intézmények ilyen magatartása folyamatos feszültséget tart fenn az egész régióban, és elfogadhatatlannak értékelte azt az állandó félelmet és szorongást, amelyben a koszovói szerb közösség él. Csen Bo elmondta, a kínai fél támogatja Szerbia erőfeszítéseit a területi integritás és szuverenitás megőrzésére.

A nemzetközi reakciók sem maradtak el. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a leghatározottabban elítélte az erőszakot Zvečanban. Szerinte azonnal és feltétel nélkül meg kell fékezni az indulatokat Koszovóban. Azt is közölte, az EU követeli a prištinai kormánytól és a tüntetőktől, hogy csillapítsák a feszültséget.

Marija Zaḫarova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a helyzet Koszovóban kritikus, és a KFOR a szükségtelen erőszak forrásának és az eszkaláció tényezőjének bizonyult. Zaharova szerint még nem késő megfordítani az április 23-i hamis önkormányzati választások történetét, ha a nyugatnak valóban fontos a béke és a stabilitás. Felszólította a nyugatot, hogy hagyják abba a szerinte hamis propagandát, és hagyják abba a szerbek hibáztatását a koszovói incidensekért.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője is megismételte, Peking támogatja Szerbia erőfeszítéseit szuverenitásának és területi integritásának védelmében, és ellenzi a prištinai ideiglenes önkormányzati intézmények egyoldalú lépéseit.

Pristina
Koszovó

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.