Ugrás a tartalomra

Sikerült megmenteni a Notre-Dame fő szerkezetét

2019.04.15
23:47
2021.04.15
07:59
Forrás
hvg.hu
Sikerült megmenteni a Notre-Dame fő szerkezetét, de a tetőszerkezet kétharmada leégett.

A székesegyház tetőszerkezeténél keletkezett a tűz, a tető és az úgynevezett huszártorony összeomlott. A katedrális két tornyát azonban sikerült megmenteni, és a párizsi hivatalos források éjszaka 11 körül közölték: a templom fő szerkezetét sikerült megvédeni. Az oltáson több száz tűzoltó dolgozik nagyon nehéz körülmények között. Hivatalos források szerint egy tűzoltó megsérült oltás közben, további sebesülések azonban nem voltak.

Mindezek után a tűzoltók azt magyarázták, hogy a következő órákban a szerkezet lehűtése a fő feladatuk.

Alig félórával később Macron francia elnök a kamerák elé állt, és közölte: a legrosszabbat sikerült elkerülni. Egyben ígéretett tett arra, hogy a Notre-Dame-ot újraépítik. Közölte: nemzetközi segítséget is kérnek meg, illetve gyűjtést indítanak. Arról egyelőre senkinek sincs fogalma, hogy mennyibe került majd az újjáépítés.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, az első hírek szerint a lángok a restauráláshoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli az esetet. A katasztrófában a hatóságok szerint egy tűzoltó megsérült, rajta kívül azonban több sebesült nem volt. Az ügyészség vizsgálatot indított.

A rendőrség a környéket ugyan kiürítette, de nagyon sokan a helyszínről követték az eseményeket, az emberek kocsik tetején állva nézték, mi történik. A Le Parisien tudósítója szerint sokakat megríkatott a látvány.

Párizs
tűz
Notre-Dame-székesegyház
Notre-Dame

Most

18:48

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.