Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Csütörtökön lép életbe az alapvető élelmiszerek exportjának tilalma

2022.03.09
12:41
2022.03.10
07:06
Forrás
Pannon RTV
Szerbia felfüggesztette az alapvető élelmiszerek, az olaj, a búza, a kukorica és a liszt exportját, az intézkedés csütörtökön lép életbe - jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő szerdán Adaševciben.

A kiviteli tilalom főként a nagyvállalatokra vonatkozik, azokra, amelyeknek eddig jelentős többlettermelésük volt - mondta.

Aleksandar Vučić szerb államfő azt üzente, Szerbiában van elegendő nyers kőolaj és üzemanyag, az ellátás nem jelent gondot, de megugrottak az árak, ezért az állam beavatkozik a polgárok védelme érdekében. A szerb elnök megismételte, lesz elég só, cukor, olaj, liszt, búza és kukorica. Szerbia ugyanakkor az agrártermékek exportjával kapcsolatos intézkedéseket vezetett be.

Hozzátette: Szerbia jelenleg mintegy 800 ezer tonna búza- és egymillió tonna kukoricatartalékkal rendelkezik, ez pedig majdnem lefedi az éves szükségletet. Rámutatott, hogy Szerbia búzaigénye évi 1,2 millió tonna, és a tartalékok mellett még a földművesek előtt áll az idei aratás is.

Hangsúlyozta, hogy a kiviteli tilalmat elővigyázatosságból vezeti be Szerbia, ugyanis például csak hétfőn 200 ezer tonna búzát vásároltak volna az országtól a környező államok, óriási a kereslet, az árak pedig jelentősen emelkedtek.

„Nekünk ebben a pillanatban, hiszik vagy sem, mintegy 800 ezer tonna búzatartalékunk van, és másfél millió tonna kukoricánk. Így van? Jó, ha tévedek, javítson ki, Nedimović miniszter úr! Tehát a mi éves szükségletünk 1 millió 200 ezer tonna búza, hogy megértsék. Ebben a pillanatban ennek 75 százaléka van a raktárainkban, az aratás pedig augusztusban lesz. Tehát lesz belőle bőven. Mi most azt akarjuk elérni, ami hétfőn történt velünk. Olyan igények voltak, amiket logisztikailag sem tudtunk teljesíteni, de tudniuk kell, miért aggódik az ország. Annyi, amennyi átment a Merdare adminisztratív határon, soha az életben nem ment át. És amennyi átment még más átkelőkön, soha eddig annyi nem ment át. Akkora volt az igény, hogy azt logisztikailag nem tudtunk megvalósítani, 200 ezer tonna volt a kereslet. És most csak a búzáról beszélek.”

A szerb elnök azt is leszögezte, hogy üzemanyagból is van elegendő Szerbiában, ám az árak így is jelentősen nőttek, ezért az állam átvesz bizonyos terheket, hogy elérhető maradjon az üzemanyag mindenki számára. Mint mondta, az üzemanyagár stabilizálása érdekében a szerb állam lemond a teljes jövedéki adó 20 százalékáról.

Kitért arra is, hogy Amerika már betiltotta az orosz kőolaj importját, ám ezt könnyen megtehette, hiszen a szükségletek mindössze 3,5 százalékát fedte le az orosz behozatal. Szerdán viszont az Európai Unió is hozhat hasonló döntést, noha az uniós országok ezzel kapcsolatos véleménye eltér, hiszen például Németország is főként orosz behozatallal fedezi energiaszükségletét. Egyetértését fejezte ki Olaf Scholz német kancellárral, aki szerint diverzifikálni kell az energiaforrásokat, ehhez azonban sok időre van szükség.

Aleksandar Vucic szerdán egy televíziós beszélgetésben azt is közölte, hogy az ország vezetése előkészített egy határozatot a harmadik országból érkező kőolaj vámmentességéről. Ez akkor lép életbe, ha Szerbia nem tudna már Oroszországból kőolajat importálni - tette hozzá.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbiát történelmi, kulturális és vallási kapocs fűzi Oroszországhoz, így Belgrád nem vezetett be szankciókat Moszkva ellen, noha elítélte az orosz inváziót Ukrajnában.

export
alapvető élelmiszer
Aleksandar Vučić

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.