Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/idei Sándor

Jó az idő - zsúfolásig megteltek a belgrádi kávézók kerthelyiségei

2021-02-22
17:50
2021-02-22
18:04
Forrás
Pannon RTV
A vendéglátósok azt mondják, ha újabb szigorításokat vezetnének be, akkor kilátástalan helyzetbe kerülhetnek.

A járványhelyzet miatt több országban egyáltalán nem, vagy csak elvitelre dolgozhatnak az éttermek és a kávézók. Szerbiában ugyanakkor - a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályokkal összhangban - este 8 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóipari egységek. A belgrádi vendéglátósok elmondása szerint a veszteségek ennek ellenére is hatalmasak.

Pannon RTV/idei Sándor

A jó időjárás beköszöntével zsúfolásig megteltek a frekventált helyeken lévő belgrádi kávézók kerthelyiségei. A fővárosiak nagyon várják már, hogy stabilizálódjon a járványhelyzet. Főleg a fiatalok, akik arra panaszkodnak, hogy lassan már egy éve nem igazán van lehetőségük normális körülmények között ismerkedni és társalogni. Isaković Ankica, Belgrád: „Már így is gátolva vannak az ismerkedési lehetőségeink. Egyetemre sem kell járnunk, online történik az oktatás. Sok egyetemistának nem sikerült megismernie az évfolyamtársait, azt sem tudják, hogyan néznek ki. Hiányzik minden, és jó lenne, ha már visszatérhetnének a régi dolgok.”

Pannon RTV/idei Sándor

Míg a kávézókban időnként alig lehet szabad asztalhoz jutni, addig a legtöbb étterem kong az ürességtől. Ők már sokkal nehezebben vészelik át ezt az időszakot. Az sem segít sokat, ha elvitelre dolgoznak – mondja az egyik belgrádi étterem menedzsere. Nikola Boričić: „Ez valamennyit segít, de nem sokat. Elvitellel is foglalkozunk, de ez nem játszik döntő szerepet a bevételeket illetően. Mi mégis a visszatérő vendégekből élünk meg, a jelen pillanatban azonban ez szinte kivitelezhetetlen.”

Pannon RTV/idei Sándor

Az éttermeknek leginkább a vacsorák felszolgálásából származik a legtöbb bevételük, a járványügyi intézkedések miatt azonban nincs ilyen keresetre lehetőségük. Sok tulajdonos kénytelen volt lecsökkenteni a munkásai fizetését és munkaidejét – mondják az étterem-tulajdonosok. Közülük van, aki 30 százalékkal kevesebbet fizet most a foglalkoztatottjainak, de így legalább meg tudja tartani őket.

kávézók
Belgrád
vendéglátóipar

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.