Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Mi lesz a téli álomból ébredő gyümölcsfákkal?

2021.02.10
15:40
2021.02.10
18:38
Forrás
Pannon RTV
Főzünk idén barackpálinkát vagy lekvárt? A közelgő fagy veszélyezteti a gyümölcsöst.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Csütörtökön megérkezik a lehűlés. Pénteken akár -10, -15 Celsius fokot is mérhetünk. Az előrejelzések szerint a nappali hőmérséklet sem emelkedik 0 fok fölé. A közelgő fagy pedig nagy károkat tehet úgy a szántőföldi, mint a gyümölcskultúrákban. A legveszélyeztetettebbek azonban a lassan téli álmukból ébredő gyümölcsfák, kiváltképp a barack - mondják a szakemberek.

Nenad Radetić barackosában az előző enyhe tél is nagy terméskiesést eredményezett. Füstöléssel próbálták védeni a fákat, azonban akkor az sem segített. A barackfák egyelőre még nem rügyeznek, emiatt talán a közelgő fagyos napok nem okoznak nagy kárt - mondta a horgosi termelő.

Nenad Radetić, termelő, Horgos: „Jelenleg a gyümölcsfáknak természetüknél fogva is aludniuk kellene, szóval pihenőben vannak. A barackot ezek a jó idők kicsit megindították. Én személy szerint úgy látom, hogy nincs olyan nagy veszély, mert ha még egy hetet vár ez a jó idő és utána jön a nagy fagy, akkor sokkal rosszabb lenne, én úgy gondolom. De lehet, hogy majd megcáfol.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Most a legveszélyeztetettebbek a gyümölcskultúrák, ezek közül is a barack - mondták a szakemberek. A gyümölcsfák ebben a periódusban ébrednek téli álmukból, a rügyek elkezdenek fejlődni.

Bognár Pásztor Hajnalka, mezőgazdasággal megbízott tanácstag, Szabadka VT: „Ez az ingadozás azért nem jó, mert ezek a 15,16 fokos melegek elindították ezeket a fiziológiai folyamatokat a növényben, és amikor lehűl a levegő, netalán komolyabb fagyok vannak, az előrejelzések szerint még nappal sem lesz pozitív a hőmérséklet, ilyenkor megeshet, ez a víz, ami a sejtekben, illetve a sejtközökben található, bekristályosodik és kárt tesz a szövetekben.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az elmúlt napokban szinte tavasz volt. Most azonban érkezik a lehűlés. Az előrejelzések szerint akár -10 Celsius-fokot is mérhetünk majd. A szántóföldi kultúrákat a hótakaró megvédhetné, azonban anélkül nagy károk keletkezhetnek - mondta Baté Lukács. A horgosi gazda szerint, eddig szépen fejlődtek a kalászosok:

„Egy -10, -15 fokos hideg meg fogja tizedelni a gyengébb vetéseket, habár ha nagyon száraz lesz, akkor még akár az erősebb vetéseket is tönkre bírja tenni, részben.
- Ha esne a hó, az segítene?
- Nagyon sokat segítene. Egy 15 centis hó, és arra jöhetne akár -15 fokos hideg is és semmi gond nem lenne. Az megvédené, legalábbis a kalászosokat.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A fagy azonban bármely kultúrában kárt tehet, amelyekben a fiziológiai folyamatok elkezdődtek. A legfontosabb az ellenálló képesség kialakítása, hogy más nehézségek mellett a szélsőséges időjárási viszonyokat is túléljék - vélik a szakemberek.

gyümölcsfa
tél
fagy
hideg
barack
búza
árpa
szántóföld

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.