Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Traktorok az utakon, elégedetlenek a gazdák

2022.02.24
14:26
2022.02.24
16:33
Forrás
Pannon RTV
A tavaszi vetést hátráltatja a drága műtrágya és az üzemanyag. Emiatt ma több településen tiltakozó felvonulást tartottak a gazdák. Közben holnapra újabb tárgyalást jelentettek be a szerbiai kormány és a földművesek képviselői között.
Pannon RTV/Lukács Attila

Šabac, Nagybecskerek, Szenttamás, Begaszentgyörgy, Rača, Dolovo, Ittabé, Blace és Rocevići gazdái tartottak egyórás tiltakozást. Nagybecskereken mintegy ötven traktorral vonultak fel a várost átszelő sugárúton. A megmozdulás rendőri kíséret nélkül zajlott, de incidens nem történt.

Slavko Vukov, nagybecskereki földműves: „Követeljük az euro-dízel után fizetendő jövedéki adó megszüntetését. Ez a probléma már hosszú ideje tart és nagy teher számunkra. Az, ami most előtérbe került pedig a műtrágya nagymértékű drágulása. Patthelyzetbe kerültünk: a földművesek egyszerűen képtelenek beszerezni a szükséges mennyiségű műtrágyát, mert az túl drága. Ezzel veszélybe került az egész termelésük. Ha nincsen elegendő műtrágya a termeléshez, akkor nincs megfelelő termés sem.”

Pannon RTV/illusztráció

A gazdák február 14-én a szerbiai kormánynak eljuttatták a követeléseiket. Ezek között az szerepelt, hogy a hektáronkénti támogatást emeljék fel 24 ezer dinárra, szüntessék meg az üzemanyag után fizetendő jövedéki adót a bejegyzett gazdaságok részére, valamint szorítsák vissza a fagyasztott hús és a tejpor behozatalát.

Slavko Vukov hozzátette: „Ez az, amiben követeljük az állam nagyobb támogatását, hogy valami módon kompenzálhatjuk a műtrágya magas árát. Hogy teljesítik-e majd a követeléseinket, hogy hektáronkénti 200 eurós támogatást kapjunk, azt nem tudom. Az is lehet, hogy teljesítik. Adja Isten. Úgy gondolom, hogy a problémát megértik. A miniszterelnök tisztában van azzal, hogy ez egy probléma és, hogy az államnak valamilyen módon segítenie kell.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A gazdák szerint ebben a pillanatban gyors, de ideiglenes megoldás lehetséges. A mezőgazdaság rendszerbeli problémáinak a megoldása egy hosszabb folyamat része lesz.

Dalibor Paskulov, bótosi földműves: „A miniszter a mezőgazdasági termékek árának az emelkedésével magyarázkodik, de mint azt tudják még száz százalékkal sem emelkedtek a terményárak, hanem esetleg 30-40 százalékkal. Viszont az újratermelési anyagok sokkal nagyobb mértékben drágultak és várjuk a kormány segítségét. Vannak ígéretek, de jelenleg csak valamiféle egyszeri segély lesz.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A gazdák Šabacon tárgyaltak a mezőgazdasági miniszterrel, pénteken pedig újabb tárgyalást jelentettek be Ana Brnabić miniszterelnökkel. Az eddigi tárgyalások során arról született megegyezés, hogy az elmaradt szubvenciókat legkésőbb március 10-éig kifizetik a gazdáknak.

mezőgazdaság
tüntetés
Szerbia

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.