Ugrás a tartalomra

Valamelyest stabilizálódott a jószágok felvásárlási ára

2024.02.14
11:14
2024.02.14
16:49
Forrás
Pannon RTV
A takarmány árának csökkenésével és a jelenlegi felvásárlási árak javulásával kicsit fellélegezhetnek a tenyésztők, viszont úgy vélik, hogy a pozitív gazdálkodáshoz az egész termelési folyamaton változtatni kellene.

Nagyjából 400 juh található az ilonafalvi Fehér Csaba gazdaságában. Családjával évek óta foglalkozik birkatenyésztéssel. Jelen pillanatban a bárány ára 500-550 dinár között mozog kilogrammonként élősúlyban, míg a vágó birka ára 200-220 dinár. A termelő úgy véli, hogy ebben az évben elfogadható a bárány és a birka ára, ez köszönhető annak is, hogy csökkent a gabona ára.

„Most ez a takarmányárak mellett, amennyiben most a kész koncentrátokat is be tudjuk szerezni, sokkal jobb áron tudunk nevelni, még ha kukoricánk nem is termett elég, csak olcsóbban tudjuk megvenni. Minden takarmány alapanyagunk sokkal olcsóbb, a bárány ára pedig jobb.”

Viszont ez nem azt jelenti, hogy sokkal jobb lenne a helyzet - tette hozzá a gazda. Ugyanis minden másnak, többek között az üzemanyag vagy a vetőmagok ára is növekedett. Hasonlóan vélekedik a jelenlegi helyzetről Kiss Róbert szarvasmarha-tenyésztő. Ebben az ágazatban is valamelyest emelkedett a jószágok ára. A hízó bika ára elő súlyban, kilogrammonként 3 euró körül mozog, ami már elfogadhatóbb - emelte ki a termelő. Viszont ahhoz, hogy egy gazdaság pozitívan tudjon gazdálkodni, az egész mezőgazdasági rendszeren javítani kellene.

„Tehát ez egy nagy komplex rendszer, amiben minden tényező, minden kocka számít, hogy az ember jövedelmet tudjon megvalósítani. Úgy az állami támogatások is szerepet játszanak ha időben jönnek és megfelelő nagyságúak, mind az egyéb input anyagok árai is.

Jelen pillanatban a legnagyobb probléma a sertéstenyésztés körül van. Már évek óta alacsony felvásárlási ár, gyér a kereslet és a gazdák többsége felszámolta a jószágállományt. A legfrissebb adatok szerint a hízódisznó ára 220 dinár, míg a malacnak kilogrammjáért 400-450 dinárt fizetnek a felvásárlók.

mezőgazdaság
állattenyésztés
felvásárlási ár

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.