Ugrás a tartalomra

25 éves a Ludas Matyi Művelődési Egyesület

2022.04.24
19:17
2022.04.25
16:06
Forrás
Pannon RTV
Kezdetben csak színjátszással foglalkoztak, mára pedig a művelődési élet minden területén öregbítik a falu hírnevét.

Kezdetben csak színjátszással foglalkoztak, mára pedig a művelődési élet minden területén öregbítik a falu hírnevét. Tegnap a ludasi Kultúrotthonban ünnepelték meg a Ludas Matyi Művelődési Egyesület jubileumi születésnapját.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség oklevelet adományozott a 25 éves Ludas Matyi Művelődési Egyesületnek, elismerve azt az alkotói munkát, közösségteremtő és közösséget álmodó magyarságszolgálatot, amely nem múló lendülettel zsongja be Észak-Bácska e gyönyörű táját és települését. A ludasiak a színjátszáson kívül a népművészet megannyi ágát ápolják - emelte ki beszédében Sutus Áron, a VMMSZ elnöke.

A Ludas Matyi Művelődési Egyesületet ketten álmodták meg, egyikük Aladics Tibor. „Annak idején kedves barátnőmmel, Vörös Imeldával azt találtuk ki, hogy Ludason is meg fogjuk szervezni a betlehemezős játékot, illetve betlehemezős szereplést, onnan jött az egésznek az ötlete. És abból az ötletből aztán kifejlődött ez az egész dolog, hogy megalapítsuk a Ludas Matyi Művelődési Egyesületet, és utána egy nagyon komoly színjátszó történettel indult be ez a gépezet, és aztán fut immáron 25 éve.”

Mára már óvodáskortól vannak néptáncosok, és alsós iskoláskorúakból is álló leánykórus - mondta Vásárhelyi Teréz, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnöke. „Van még egy csoportunk, egy duó, ezenfelül van még egy asszonykórusunk, ott van 14 hölgy, különböző korúak, tényleg fiatalok is vannak, és arra nagyon büszkék vagyunk. Ezenkívül nagyon jelentős, és ezt mindig ki szoktam hangsúlyozni, hogy faluújságot adunk ki, és 25 éve szervezünk minden évben tábort, és ne hagyjam véletlenül sem ki, a színjátszócsoportunk, amely mindig újjáalakul és most is van egy újabb csoportunk, 11 gyerkőccel.”

Az ünnepi műsorban fellépett és a házigazdáktól köszönőlevelet kapott a királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a magyarkanizsai Levendula Népi Kézműves Műhely Ördögcsáklya Táncegyüttese, Ballangó Annabella, a hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesület Reköttye Népdalköre, a palicsi Palics Magyar Művelődési Egyesület Szederinda Népdalköre, valamint a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület.

Ludas Matyi Művelődési Egyesület
Aladics Tibor
Vásárhelyi Teréz

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.