Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

25 éves a Ludas Matyi Művelődési Egyesület

2022.04.24
19:17
2022.04.25
16:06
Forrás
Pannon RTV
Kezdetben csak színjátszással foglalkoztak, mára pedig a művelődési élet minden területén öregbítik a falu hírnevét.
Pannon RTV/Szalai Adrián

Kezdetben csak színjátszással foglalkoztak, mára pedig a művelődési élet minden területén öregbítik a falu hírnevét. Tegnap a ludasi Kultúrotthonban ünnepelték meg a Ludas Matyi Művelődési Egyesület jubileumi születésnapját.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség oklevelet adományozott a 25 éves Ludas Matyi Művelődési Egyesületnek, elismerve azt az alkotói munkát, közösségteremtő és közösséget álmodó magyarságszolgálatot, amely nem múló lendülettel zsongja be Észak-Bácska e gyönyörű táját és települését. A ludasiak a színjátszáson kívül a népművészet megannyi ágát ápolják - emelte ki beszédében Sutus Áron, a VMMSZ elnöke.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Ludas Matyi Művelődési Egyesületet ketten álmodták meg, egyikük Aladics Tibor. „Annak idején kedves barátnőmmel, Vörös Imeldával azt találtuk ki, hogy Ludason is meg fogjuk szervezni a betlehemezős játékot, illetve betlehemezős szereplést, onnan jött az egésznek az ötlete. És abból az ötletből aztán kifejlődött ez az egész dolog, hogy megalapítsuk a Ludas Matyi Művelődési Egyesületet, és utána egy nagyon komoly színjátszó történettel indult be ez a gépezet, és aztán fut immáron 25 éve.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Mára már óvodáskortól vannak néptáncosok, és alsós iskoláskorúakból is álló leánykórus - mondta Vásárhelyi Teréz, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnöke. „Van még egy csoportunk, egy duó, ezenfelül van még egy asszonykórusunk, ott van 14 hölgy, különböző korúak, tényleg fiatalok is vannak, és arra nagyon büszkék vagyunk. Ezenkívül nagyon jelentős, és ezt mindig ki szoktam hangsúlyozni, hogy faluújságot adunk ki, és 25 éve szervezünk minden évben tábort, és ne hagyjam véletlenül sem ki, a színjátszócsoportunk, amely mindig újjáalakul és most is van egy újabb csoportunk, 11 gyerkőccel.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az ünnepi műsorban fellépett és a házigazdáktól köszönőlevelet kapott a királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a magyarkanizsai Levendula Népi Kézműves Műhely Ördögcsáklya Táncegyüttese, Ballangó Annabella, a hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesület Reköttye Népdalköre, a palicsi Palics Magyar Művelődési Egyesület Szederinda Népdalköre, valamint a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület.

Ludas Matyi Művelődési Egyesület
Aladics Tibor
Vásárhelyi Teréz

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.