Ugrás a tartalomra

39. Ittabéi Téli Találkozók

2022.01.30
12:56
2022.01.30
17:50
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Magyarittabén, a felújított Művelődési Otthonban tegnap megtartották a 39. Téli Találkozók rendezvénysorozat nyitóműsorát. A következő két hónapban lesz farsangi felvonulás, kolbászfesztivál, színelőadás, de művelődési esteket is tartanak.

A rendezvényt a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács segítségével felújított kultúrotthonban tartották meg, amely nem régóta Deák Ferenc író nevét viseli.

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé HK: „Hatszázötven személy él Magyarittabén. De nem hagyjuk magunkat. Mindaddig, míg vagyunk, lesz is. A tavalyi évben sikerült két új egyesületet alapítanunk. Az egyiknek a fő tevékenysége a kultúra, a környezetvédelem. A másik pedig egy ifjúsági egyesület. És próbáljuk a kultúrotthonunkat benépesíteni. Most három új egyesületet ide költöztettünk be, mert próbáljuk napi szinten kitölteni ezt a teret. Ha már sikerült felújítanunk, akkor legyen is kihasználva.”

Deák Ferenc írónak, a falu szülöttének a kezdeményezésére 1976-ban szervezték meg az első rendezvényt. A cél pedig az volt, hogy a téli estékre szórakozást nyújtsanak a falusi embereknek. Aztán az évek során - a falunap mellett - ez lett a bánáti település legfontosabb rendezvénye. A kényszerszünet után már mindenki várta az újraindulást.

Perki József, Magyarittabé: „Egyedüli probléma ez a covid, az a legnagyobb gond. Hogy az emberek nem bírnak kimozdulni a faluban. Hogy ilyen megmozdulásokat nem bírtunk idáig szervezni. De nagyon örülünk, hogy beindult valahogy és reméljük, hogy tovább folytatódni fog.”

Az ilyen rendezvények különösen fontosak a szórványtelepüléseken élők számára, akik mindennapjait még jobban megviselte a bezártság.

Szarka Edit, kultúrával megbízott polgármestersegéd, Begaszentgyörgy: „A Magyarittabéi Téli Találkozók az egyik legrégebbi kulturális rendezvényünk a község területén, amely most már 39. éve él. Nagyon fontos ez, hogy a településeknek vannak rendezvényei, mert így bevonják a kulturális életbe a fiatalokat, időseket egyaránt a csoportvezetők. És természetesen a szervezők is.”

A Téli Találkozók megtartása csak a délszláv háború alatt, valamint a Művelődési Ház felújítása miatt, tavaly pedig a koronavírus-járvány okozta helyzetben szünetelt.

Bacsik Lőrinc Natália, tag, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon örülök, hogy meg tudták szervezni az ittabeiek ezt a találkozót, ezt a rendezvényt. Hiszen a téli napokban igenis szükség van szórakozásra, boldogságra, vidámságra. S annak külön örülök, hogy nem csak a házigazdák vettek részt, hanem hívtak vendégelőadókat is. Így Magyarcsernyéről, Torákról, Szerbittabéről és Tordáról is. Eljöttek táncosok, zenészek.”

A rendezvénysorozat következő eseménye február ötödikén lesz, amikor a magyarittabei fiatalok farsangi felvonulását tartják meg.

Magyarittabé
Téli Találkozók
Kolbászfesztivál
felvonulás

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.