Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Amit a galamb összehordott – hódegyházi vidám történetek

2020-01-21
14:02
2020-01-21
15:57
Forrás
Pannon RTV
19 fejezetben közel 500 anekdotát gyűjt össze Gergely József: Amit a galamb összehordott – hódegyházi vidám történetek című könyve.

A kötetet megzenésített versek és egy könnyed beszélgetés mellett mutatták be a csókai Könyvtárban hétfőn este.

Fehér Ferenc versével köszöntötték a csókai Városi Könyvtár olvasótermét megtöltő közönséget. Ezután a könyv szerkesztője, Fodor István beszélgetett a szerzővel.

Fodor István, a könyv szerkesztője: „Vannak benne egy kicsit néprajzi vonatkozások, mert a humor is sokat elárul a faluról, de a lényeg mégis, hogy anekdotákat, történeteket mesél el. Kicsit nevettetőek, kicsit rávilágítanak a falu korábbi életére, a mostanira, és nagyon fontosnak tartom: attól függetlenül, hogy egy falu lakosai szerepelnek benne, mindenkinek érdekes.”

A kötet a Magyar Szó 75 éves évfordulója alkalmából jelent meg karácsonykor. A lap Tisza-menti tudósítója mintegy két évig gyűjtötte aktívan a hódegyháziak történeteit.

Gergely József, szerző: „Egy valódi kis sziget, egy oázis, ahol út vezet, de onnan tovább nem. Tehát viszonylag zárt közösség volt sokáig, és itt együtt éltek az emberek, társadalmi életet éltek, amíg nem volt televízió, egymáshoz jártak: “Gyertek a csapatba!” - mondták. Hol az egyik háznál, hol a másiknál – télvíz idején különösen – kártyáztak, adomáztak, és ezekből a történetekből, adomákból, egymás ugratásából megalakult a szövetkezet az ‘50-es években, ott is helybeliek dolgoztak, mindig valakit megtréfáltak, és ezek a történetek fennmaradtak.”

A kötetet számos fénykép gazdagítja, melyeket a hódegyháziak családi albumaiból gyűjtöttek össze. A falu első cséplőgépe, az Aranka folyó, valamint a különféle életképek színesítik a történeteket.

Csóka
Gergely József
Fodor István
könyvbemutató

Most

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.