Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Amit a galamb összehordott – hódegyházi vidám történetek

2020.01.21
14:02
2020.01.21
15:57
Forrás
Pannon RTV
19 fejezetben közel 500 anekdotát gyűjt össze Gergely József: Amit a galamb összehordott – hódegyházi vidám történetek című könyve.

A kötetet megzenésített versek és egy könnyed beszélgetés mellett mutatták be a csókai Könyvtárban hétfőn este.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Fehér Ferenc versével köszöntötték a csókai Városi Könyvtár olvasótermét megtöltő közönséget. Ezután a könyv szerkesztője, Fodor István beszélgetett a szerzővel.

Fodor István, a könyv szerkesztője: „Vannak benne egy kicsit néprajzi vonatkozások, mert a humor is sokat elárul a faluról, de a lényeg mégis, hogy anekdotákat, történeteket mesél el. Kicsit nevettetőek, kicsit rávilágítanak a falu korábbi életére, a mostanira, és nagyon fontosnak tartom: attól függetlenül, hogy egy falu lakosai szerepelnek benne, mindenkinek érdekes.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A kötet a Magyar Szó 75 éves évfordulója alkalmából jelent meg karácsonykor. A lap Tisza-menti tudósítója mintegy két évig gyűjtötte aktívan a hódegyháziak történeteit.

Gergely József, szerző: „Egy valódi kis sziget, egy oázis, ahol út vezet, de onnan tovább nem. Tehát viszonylag zárt közösség volt sokáig, és itt együtt éltek az emberek, társadalmi életet éltek, amíg nem volt televízió, egymáshoz jártak: “Gyertek a csapatba!” - mondták. Hol az egyik háznál, hol a másiknál – télvíz idején különösen – kártyáztak, adomáztak, és ezekből a történetekből, adomákból, egymás ugratásából megalakult a szövetkezet az ‘50-es években, ott is helybeliek dolgoztak, mindig valakit megtréfáltak, és ezek a történetek fennmaradtak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A kötetet számos fénykép gazdagítja, melyeket a hódegyháziak családi albumaiból gyűjtöttek össze. A falu első cséplőgépe, az Aranka folyó, valamint a különféle életképek színesítik a történeteket.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes
Csóka
Gergely József
Fodor István
könyvbemutató

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.