Ugrás a tartalomra

Bemutatták Újvidéken az Álom havát (videó)

2017.04.22
13:10
Péntek este Újvidéken tartották Bicskei Zoltán magyarkanizsai filmrendező Álom hava című filmjének vajdasági ősbemutatóját
Péntek este Újvidéken tartották Bicskei Zoltán magyarkanizsai filmrendező Álom hava című filmjének vajdasági ősbemutatóját. Áprilisban és májusban további 21 vajdasági településen vetítik az Aracsi pusztatemplomnál készült alkotást.   alom hava ujvidek bemutato 2 1680-at írunk. Álom hava, azaz december van. Deák, Sánta és Félszemű egyenként érkeznek az aracsi pusztatemplom romjai közé: vesztett otthonukat keresik. A róluk szóló filmet péntek este mutatták be Újvidéken, az Aracsi pusztatemplomtól nem is olyan messze. Bicskei Zoltán, rendező: „Az alkotó azon izgul a legjobban, amikor a sajátjai látják a kész művet. Kíváncsi vagyok, és főleg a nézőkkel való beszélgetésben, hogy mi jött át, melyik rétegét értik, esetleg melyiket szeretik, esetleg melyik zavarja őket.” alom hava ujvidek bemutato 3 Mi az első reakció a filmre? Egy rendező-operatőrt kérdeztünk a vetítés után, nemcsak mint szakmabelit, hanem mint vajdasági nézőt is. Póth Imre, rendező-operatőr: „Nagyon nehéz film, filozofikus háttere van, meg kell emészteni. Nem egy közönségfilm, és elég sok előtudás kell hozzá, a történelem ismerete, és rá kell hangolódni. Még mindig emésztem, talán egy kicsit később majd más véleményem lesz róla.” alom hava ujvidek bemutato 4 Hogyan lehet megjeleníteni egy több mint háromszáz évvel ezelőtt élt embert úgy, hogy az hiteles legyen? Erről faggattuk a Deákot alakító Szilágyi Nándor színészt. „Végképp egyszerűen próbáltam, a lehető legegyszerűbben, minél kevesebb mozdulattal, minél kevesebb mimikával, és most így visszanézve, nem tudom.” alom hava ujvidek bemutato 6 alom hava ujvidek bemutato 5 Az újvidéki bemutatón nemcsak a szereplőgárda és a szűkebb stáb mutatkozott be. Színpad elé hívták mindazokat, akik valamilyen módon hozzájárultak a film elkészüléséhez. Így a temerini Lukács házaspárt is, akik a díszlet elkészítésében játszottak szerepet. A filmben szereplő egyik szőnyeget készítették. Lukács Fodor Valéria, Temerin: „Ez egy szkíta szőnyeg, amit meg kellett nemezelni, igazából ez egy csapatmunka volt, nekem voltak nemezelő, segítő barátaim, akikkel együtt készítettük el, mert fizikailag nem lehetett egyedül elkészíteni.” A film újvidéki ősbemutatóját követően április és május folyamán több mint 20 vajdasági településen mutatják be.



film
Újvidék
Álom hava
Bicskei Zoltán
vajdasági bemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.