Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csütörtök esték másképp: Molnár Tibor

2020.10.16
09:15
2020.10.21
09:54
Forrás
Pannon RTV
Molnár Tibor zentai levéltáros, helytörténész volt a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték másképp elnevezésű rendezvénysorozatának e heti vendége.

A résztvevők megismerhették a levéltári munkát, emellett betekintést nyerhettek a szakmai rejtelmeibe. Szabadka a nagy háborúban, Zenta és Magyarkanizsa községek II. világháborús hősi halottjai és még számos ismeretterjesztő, történelmi kiadvány írója az 1990-es évek elején induló levéltári munkájáról beszélt. Előadásában egyebek mellett párhuzamot vont a 90-es évek szerbiai gazdasági helyzet és az I. és II. világháborús viszonyok között. Az érdeklődők olyan témákról is hallhattak, mint Szabadka századfordulós gazdasági múltja.

Molnár Tibor, levéltáros, helytörténész, Zenta: „Levéltárosként azt gondolom, hogy személyes példákon keresztül, egy-egy személy kiemelésével tudjuk közelebb hozni a 100 évvel ezelőtt történt eseményeket a mai fiatalsághoz, illetve a ma élő emberhez, hiszen, ha százezrekről, milliókról beszélünk, akkor az ma már megfoghatatlan, viszont, ha megnevesítjük, megszemélyesítjük, akkor közelebb hozható. Például Szabadka esetében ilyen személyiség volt dr. Regényi Gábor huszárhadnagy, aki 1914 szeptemberében halt hősi halált, tragikus körülmények között. Egy nagyon perspektív jogi végzettségű fiatalember volt, főispáni titkár. Síremléke a bajai úti temetőben áll itt, Szabadkán, ami méltóképpen lehetne egy szabadkai I. világháborús emlékmű is.”

VM4K
Csütörtök esték - másképp
Molnár Tibor
levéltáros

Most

21:04, Frissítve: 21:16

Kivonulnak a térségből

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.