Ugrás a tartalomra

Döme Szabolcs és Oláh K. Tamás Sinkó-díjasok

2022.06.24
18:29
2022.06.24
19:48
Forrás
Pannon RTV
Döme Szabolcs és Oláh K. Tamás a Sinkó Ervin Irodalmi Díj 2020-as, illetve 2021-es díjazottjai. Az elismerést az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén adták át immár 51. alkalommal.

A 2020-as évre vonatkozó elismerést Döme Szabolcs kapta a zEtna Kiadónál megjelent Fejbunker című novelláskötetéért.

Döme Szabolcs elmondta: „A Sinkó Ervin Irodalmi Díjat már jó ideje kiosztják, és számos tehetséges alkotó kapta meg, akik szerintem később is bizonyították, hogy megállják a helyüket, mint írók, szerkesztők, fordítók, tanárok, úgyhogy ebbe a díjazottak sorába illeszkedni mindenképpen megtisztelő számomra.”

Oláh K. Tamásnak ítélték a 2021-es díjat a Kifulladás után című verseskötetéért, amely a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

„Huszonkét verset tartalmaz a Kifulladás után című kötet, amik az emlékezésnek, a nyomhagyásnak a gesztusait vizsgálják különböző emberi kapcsolatokban, viszonyrendszerekben. A kötet eljátszik különböző művészeti ágakkal, megjelenik benne a film, a francia új hullám, a képzőművészet, a színház, és ez valahogy összekapcsolódik az irodalomban” - fogalmazott Oláh K. Tamás.

A Sinkó Ervin Alapítvány által létesített díjat egy egyetemi tanárokból, irodalmárokból álló háromtagú bírálóbizottság ítéli oda.

Utasi Csilla, a Sinkó Ervin Irodalmi Díj Bírálóbizottságának elnöke: „Most a koronavírus-járvány miatt egyszerre két évnek a díját osztjuk ki. Ezeknek a díjaknak az esetében nem volt nehéz a döntés, hiszen a két díjazott könyv messze kiemelkedett a mezőnyből.”

A Sinkó-díjat 1970 óta ítélik oda azoknak a vajdasági fiataloknak, akik magyar nyelven megjelent, kiemelkedő irodalmi munkát alkottak.

Döme Szabolcs
Oláh K. Tamás
Sinkó Ervin Irodalmi Díj

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.