Ugrás a tartalomra

Egyházi, világi és népzene a bácsfeketehegyi evangélikus templomban (videó)

2016.08.01
08:52
Ökumenikus egyházi zene, világi zene, népdalok – minden egy csokorban
Ökumenikus egyházi zene, világi zene, népdalok – minden egy csokorban. Bácsfeketehegyen vendégszerepelt vasárnap este a sepsiszentgyörgyi Pro Musica Kamarakórus. A vegyes kórus tagjaként erdélyi református lelkész énekel római katolikus dalokat a vajdasági evangélikus templomban. Nem sokkal később Mozart, majd Kodály dallamai csendültek fel. És a sornak itt még nincs vége. Sipos Zoltán, karmester, Pro Musica Kamarakórus, Sepsiszentgyörgy: „Mozart: Jubilate Deo, Erős vár nékünk az Isten, Halmos László: Minden földek Istent dicsérjétek, vagy népdal-feldolgozások, a közismert Dana-dana Bárdos Lajostól, vagy tiszai dallamok. ” A 30 tagú kórus 15 tagja érkezett most Vajdaságba. Sokan először járnak Szerbiában. Az egyik erdélyi vendég az élményeiről számolt be riporterünknek: „Nagyon jól érezzük magunkat, köszönjük szépen, töltekezünk a táj szépségével, a meleggel, hiszen ez nekünk szokatlan, mi hegyes vidékről érkezünk, birkózunk a meleggel.” Az erdélyiek érkezésének hírére és az énekszóra a falu népe is összesereglett a templomban. Mengyán Szofia, kúlai evangélikus lelkész, főszervező: „Én kimondottan örülök annak, hogy végre van egy ilyen jeles esemény, ahol az emberek megszólaltatják a torkukat, a hangjukat és így dicsőítik Istent az Úr házában.”Öt évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen lett volna. A templom komoly változásokon esett át az elmúlt években. Pál Károly, alapító tag, VMSZ, a Feketics Művelődési Egyesület tiszteletbeli elnöke: „Ez egy pusztulásra ítélt evangélikus templom volt, amelyet több mint negyven évig raktárként használtak, és öt évvel ezelőtt sikerült befejezni a felújítást, a teljes mértékű felújítást, és amikor a templom elkészült és romjaiból megújult, akkor az volt a cél, hogy tartalommal töltsük meg.” A templomot most sikerült tartalommal megtölteni. A Pro Musica Kamarakórus vajdasági turnéja nem csak Bácsfeketehegyet érintette, hanem Magyarkanizsát, Szabadkát, Bácskossuthfalvát és Zentát is.  
bácsfeketehegyi evangélikus templom
Pro Musica Kamarakórus

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.