Ugrás a tartalomra

Egyházi, világi és népzene a bácsfeketehegyi evangélikus templomban (videó)

2016.08.01
08:52
Ökumenikus egyházi zene, világi zene, népdalok – minden egy csokorban
Ökumenikus egyházi zene, világi zene, népdalok – minden egy csokorban. Bácsfeketehegyen vendégszerepelt vasárnap este a sepsiszentgyörgyi Pro Musica Kamarakórus. A vegyes kórus tagjaként erdélyi református lelkész énekel római katolikus dalokat a vajdasági evangélikus templomban. Nem sokkal később Mozart, majd Kodály dallamai csendültek fel. És a sornak itt még nincs vége. Sipos Zoltán, karmester, Pro Musica Kamarakórus, Sepsiszentgyörgy: „Mozart: Jubilate Deo, Erős vár nékünk az Isten, Halmos László: Minden földek Istent dicsérjétek, vagy népdal-feldolgozások, a közismert Dana-dana Bárdos Lajostól, vagy tiszai dallamok. ” A 30 tagú kórus 15 tagja érkezett most Vajdaságba. Sokan először járnak Szerbiában. Az egyik erdélyi vendég az élményeiről számolt be riporterünknek: „Nagyon jól érezzük magunkat, köszönjük szépen, töltekezünk a táj szépségével, a meleggel, hiszen ez nekünk szokatlan, mi hegyes vidékről érkezünk, birkózunk a meleggel.” Az erdélyiek érkezésének hírére és az énekszóra a falu népe is összesereglett a templomban. Mengyán Szofia, kúlai evangélikus lelkész, főszervező: „Én kimondottan örülök annak, hogy végre van egy ilyen jeles esemény, ahol az emberek megszólaltatják a torkukat, a hangjukat és így dicsőítik Istent az Úr házában.”



Öt évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen lett volna. A templom komoly változásokon esett át az elmúlt években. Pál Károly, alapító tag, VMSZ, a Feketics Művelődési Egyesület tiszteletbeli elnöke: „Ez egy pusztulásra ítélt evangélikus templom volt, amelyet több mint negyven évig raktárként használtak, és öt évvel ezelőtt sikerült befejezni a felújítást, a teljes mértékű felújítást, és amikor a templom elkészült és romjaiból megújult, akkor az volt a cél, hogy tartalommal töltsük meg.” A templomot most sikerült tartalommal megtölteni. A Pro Musica Kamarakórus vajdasági turnéja nem csak Bácsfeketehegyet érintette, hanem Magyarkanizsát, Szabadkát, Bácskossuthfalvát és Zentát is.  
Pro Musica Kamarakórus

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.