Ugrás a tartalomra

Elhunyt David Crosby amerikai folk-rock zenész

2023.01.20
10:11
Forrás
MTI
A Byrds, valamint a Crosby, Stills, Nash & Young egykori tagja 81 évesen, hosszú betegség után halt meg.

David Crosby 1941-ben született Los Angelesben. 1964-ben csatlakozott a Byrds együtteshez. Korábbi zenésztársai kiemelték tehetségét és kreativitását, ugyanakkor emlékeztek arra is, hogy Crosby számos konfliktus forrása volt - írja hírportálján a BBC. Zenei képességeit, gitározási technikáját, kellemes énekhangját mindenki elismerte, viharos természete miatt azonban 1967-ben távoznia kellett a Byrdsből. Ezt követően alapított supergroupot Stephen Stillsszel és Graham Nash-sel. A trióhoz csatlakozott Neil Young is, de a belső konfliktusok miatt csak néhány évig dolgoztak együtt.

A kackiás bajszáról és ellenkulturális politikai megközelítéséről is elhíresült Crosby szólóban is sikeres volt. Azon kevesek közé tartozott, akiket kétszer is beválasztottak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Számos alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel. 1982-ben drog- és fegyverügyek miatt letartóztatták, hedonista életmódja miatt egészségi állapota ingatag volt, 1994-ben májátültetésen esett át. Egy 2019-es interjúban, amelyet a Los Angeles Timesnak adott, sajnálatát fejezte ki múltbeli viselkedése miatt.

David Crosby
elhunyt
zenész

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.