Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Elkezdődött az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

2019-10-23
22:18
2019-10-24
18:11
Forrás
Pannon RTV
A klasszikus zene gyöngyszemei című hangversennyel nyitották meg a fesztivált. Az ötödik alkalommal megszervezett esemény első koncertjének a város zsinagógája biztosított otthont.

Már az első este telt ház volt az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon. A szabadkai zsinagóga, amely a város, Szerbia, Magyarország, Európa és az egész világ öröksége ismét megtelt élettel. Fontos, hogy a szabadkaiak, legyenek zsidók, pravoszlávok, katolikusok vagy bármilyen vallásúak részesei legyenek ennek a nagyszabású kulturális eseménynek - mondta a palicsi Szeitz Mária, aki először jött el a fesztiválra, de már a többi hangversenyre is van jegye, amelyeket a fesztivál részeként tartanak meg. Hozzátette: „Több okból fontos. Talán az, hogy az emberek meg is szokják, hogy kultúra létezik, hogy a zsinagóga éljen, hogy amiért ilyen szépen helyrehozták meg is mutassa magát a kultúra oldaláról is és, hogy az emberek szélesebb körben megismerjék ezt a lehetőséget meg részt vegyenek ilyen rendezvényeken. ”

Máriát, családtagja Szeitz Sara kísérte el az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitójára. Szerinte a rendezvény kiváló programjait tovább szépíti az, hogy a szabadkai zsinagóga a központi létesítménye a fesztiválnak. Elmondta: „Európa egyik legszebb zsinagógája van a városunkban és végre ez a gyönyörű kincs igazi kinccsé vált és megmutatkozik a legszebb formájáról. Szerintem nagyon fontos, hogy legyenek rendezvények és minél többen, akár nemzetközileg is, minél többen jöjjenek Szabadkára is, mert látom, hogy idén nagyon sok turista van, a tengerentúlról is. Szerintem ez fantasztikus egész Vajdaságnak.”

A nézők többsége nem először vesz részt az eseménysorozaton. Vidaković Ilona már a kezdetek óta ellátogat a fesztiválra, mivel férje tagja a zsidó hitközségnek és minden lehetőséget megragadnak, hogy élvezzék a felújított zsinagóga épületét. Vidaković Ilona, látogató, Palics: „Van jegyünk 26-ra, a Klezmer zenekar fog játszani Szlovákiából és 29-én a budapesti kántorok koncertjére is el fogunk jönni. ”

A Klasszikus zene gyöngyszemei című hangverseny koncertmestere a szabadkai Miloš Nikolić volt. Kiemelte: Ez valóban hatalmas megtiszteltetés nekünk zenészeknek. Fellépni a zsinagógában valóban nagy élmény nekünk is, különösen egy ilyen csodálatos helyszínen, mint amilyen a zsinagóga. Úgy gondolom, hogy mindenki örül ennek. Nekünk zenészeknek is örömteli itt lenni és az embereknek is, akik hallgatnak bennünket..”

Idén a nyitó rendezvényre szerbiai előadókat hívtak, de nem tartották fontosnak, hogy ezek a zenészek illetve előadók zsidók legyenek - mondta Branka Banjanin, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál koordinátora. Hangsúlyozta: A klezmer koncert szombaton lesz. Ez a közép-kelet európai zsidók zenéje. Ritkán van alkalmunk arra, hogy ilyen fellépőket halljunk itt, erre felénk. Ez egy ismert csapat, Pozsonyból érkeznek, nyolc zenész alkotja a csapatot. Hiszem, hogy ez nagyon attraktív lesz.

A rendezvénysorozat megvalósításában többek között a Szabadkai Zsidó Hitközség mellett a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa vesz részt. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál október 31-én csütörtökön zárul egy szerb nyelvű színházi előadással.

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Szabadka
Zsinagóga

Most

12:35

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit szexuális erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.
12:13, Frissítve: 12:19

Vučić: Koszovó nem lehet az UNESCO tagja

Koszovó nem lehet tagja az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az UNESCO párizsi konferenciáján.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.