Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválja

2021.09.06
14:08
2021.09.06
16:11
Forrás
Pannon RTV
Az érdeklődők négy napon át a dokumentumfilmek vetítése mellett irodalmi beszélgetéseken is részt vehetnek.

A rendszerváltás tematikája és az azzal kapcsolatos szocializációs folyamatok állnak a Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiváljának középpontjában. A rendezvényt idén Zentán, a Zentai Napok keretében, a helyi Kamaraszínházban szervezik meg.

A Csallóközi Zoltán által rendezett Rendszerváltó MDF - A kezdetektől a győzelemig címet viselő film vetítésével vette kezdetét a rendezvény. Ahhoz, hogy a fesztivált idén Zentán szervezik meg, nagyban hozzájárult a település szülöttje Buzogány Cabafi Mária, aki több mint egy évtizede tölti be a szegedi TiszapArt Média Kft. ügyvezetői pozícióját. „Elsősorban mindig is azon gondolkodom mióta elkerültem Zentáról, hogy haza kell menni, haza kell vinni valamit, valamit kell alkotni, valamit kell segíteni, valamit rendezzünk, hozzuk össze a határon túliakat és a határon belül Magyarországon élőket. Amikor felvetődött ez a gondolat, hogy egy dokumentumfilm fesztivált vigyünk a határon túlra, akkor lévén, hogy zentai vagyok, mondtam, hogy rendben, de akkor az Zenta.”

A fesztivál programján több mint harminc tematikus film szerepel, amelyeket a Kárpát-medencében élő rendezők álmodtak vászonra. Farkas György, fesztiváligazgató, Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválja: „Terveink szerint a Memento Fesztivál a jövőben jelöléses lesz, most az első évben vagyunk, tulajdonképpen most még próbálgatjuk csak a szárnyainkat és a covid sem segített abban, hogy idén kiírásos legyen a fesztivál, ezért meghívásos alapon alakult ki a fesztivál versenyprogramja.”

A filmeket délelőtt 10 és este 9 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Zentai Kamaraszínházban. A fesztivál díjkiosztóját csütörtök este szervezik meg.

Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválja
film

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.