Ugrás a tartalomra

Elrajtolt a Vajdasági Hivatásos Színházak 71. Fesztiválja Nagybecskereken

2022.04.05
11:07
2022.04.05
15:56
Forrás
Pannon RTV
A közönség jövő hétfőig hat felnőtt- és három gyerekelőadást tekinthet meg.

A Vajdasági Hivatásos Színházak 71. Fesztiválját Mira Banjac színésznő nyitotta meg. Egyúttal bemutatták a 92. éves művész munkásságát felölelő kiállítást is.

Mira Banjac színész: „Nagybecskerek számomra egy kultikus hely. Nem csak a díj miatt. Nagybecskereken mindig érezhető volt egy kulturális légkör, hangulat. Itt mindig jól éreztük magunkat, jó előadások voltak, jó házigazdák. Szeretem a várost, számomra épületei mindig érdekesek voltak.”

Nagybecskerek immár 25. alkalommal szervezte meg az ország legrégebbi színházi fesztiválját.

Dejan Karlečik, igazgató, Toša Jovanović Népszínház, Nagybecskerek: „Számomra nagy öröm és megelégedés, hogy három év után újra házigazdái vagyunk a legnagyobb színházi rendezvénynek. Annak is örülök, hogy újra látom a közönséget a színházunk előcsarnokában, mert a fesztivált nem csak az előadások alkotják, hanem a nézők, az emberek.”

A fesztivált az Élőhomok – Képek Tolnai Ottó és Petrik Pál motívumai alapján című előadás nyitotta meg, mely a Novem Színházi Szervezet, a Szabadkai Népszínház és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely koprodukciójában készült.

Körmöci Petronella igazgató, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: „Nagyon örülök, hogy ezt az előadást sikerült idehozni. Hiszen az előadás úgy készült, hogy úgy a magyar, mint a szerb ajkú közönség értse, és úgy látom, hogy ez a közönség számára is sikeres volt.”

A produkció rendezője Mezei Kinga, aki Hajdú Tamással, Pálfi Ervinnel és Szilágyi Nándorral együtt a színpadon volt.

Mezei Kinga rendező: „Fent a színpadon mi jól éreztük magunkat, és úgy éreztük, hogy figyelemmel kíséri a közönség, vagy olykor reakciókkal is kíséri a közönség az előadást. És hát az előadás végéből pedig azt lehetett érezni, hogy szerették ezt az előadást. Függetlenül attól, hogy ez egy nonverbális előadás.”

Csütörtökön és pénteken a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház lép fel A három nővér, illetve A csókos asszony lovagja című előadásaival. A Fesztivál hétfőn délben díjkiosztóval zárul.

vajdasági hivatásos színházak fesztiválja
Nagybecskerek
Körmöci Petronella
Mira Banjac
Mezei Kinga

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.