Ugrás a tartalomra

Elrajtolt a Vajdasági Hivatásos Színházak 71. Fesztiválja Nagybecskereken

2022.04.05
11:07
2022.04.05
15:56
Forrás
Pannon RTV
A közönség jövő hétfőig hat felnőtt- és három gyerekelőadást tekinthet meg.

A Vajdasági Hivatásos Színházak 71. Fesztiválját Mira Banjac színésznő nyitotta meg. Egyúttal bemutatták a 92. éves művész munkásságát felölelő kiállítást is.

Mira Banjac színész: „Nagybecskerek számomra egy kultikus hely. Nem csak a díj miatt. Nagybecskereken mindig érezhető volt egy kulturális légkör, hangulat. Itt mindig jól éreztük magunkat, jó előadások voltak, jó házigazdák. Szeretem a várost, számomra épületei mindig érdekesek voltak.”

Nagybecskerek immár 25. alkalommal szervezte meg az ország legrégebbi színházi fesztiválját.

Dejan Karlečik, igazgató, Toša Jovanović Népszínház, Nagybecskerek: „Számomra nagy öröm és megelégedés, hogy három év után újra házigazdái vagyunk a legnagyobb színházi rendezvénynek. Annak is örülök, hogy újra látom a közönséget a színházunk előcsarnokában, mert a fesztivált nem csak az előadások alkotják, hanem a nézők, az emberek.”

A fesztivált az Élőhomok – Képek Tolnai Ottó és Petrik Pál motívumai alapján című előadás nyitotta meg, mely a Novem Színházi Szervezet, a Szabadkai Népszínház és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely koprodukciójában készült.

Körmöci Petronella igazgató, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: „Nagyon örülök, hogy ezt az előadást sikerült idehozni. Hiszen az előadás úgy készült, hogy úgy a magyar, mint a szerb ajkú közönség értse, és úgy látom, hogy ez a közönség számára is sikeres volt.”

A produkció rendezője Mezei Kinga, aki Hajdú Tamással, Pálfi Ervinnel és Szilágyi Nándorral együtt a színpadon volt.

Mezei Kinga rendező: „Fent a színpadon mi jól éreztük magunkat, és úgy éreztük, hogy figyelemmel kíséri a közönség, vagy olykor reakciókkal is kíséri a közönség az előadást. És hát az előadás végéből pedig azt lehetett érezni, hogy szerették ezt az előadást. Függetlenül attól, hogy ez egy nonverbális előadás.”

Csütörtökön és pénteken a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház lép fel A három nővér, illetve A csókos asszony lovagja című előadásaival. A Fesztivál hétfőn délben díjkiosztóval zárul.

vajdasági hivatásos színházak fesztiválja
Nagybecskerek
Körmöci Petronella
Mira Banjac
Mezei Kinga

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.