Ugrás a tartalomra

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

2023.02.01
10:21
2023.02.01
16:03
Forrás
Pannon RTV
Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.

Három év kihagyás után Nagybecskerek magyarsága újra együtt ünnepelte a magyar kultúra napját. Erre az alkalomra pedig megtelt a Szathmáry Karolina leánykollégium terme. Az est témája Erkel Ferenc élete volt, akiről talán egy kicsit kevesebbet beszélünk a Himnusz jubileumán.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Nagybecskerek: „Sikerült ismét egy közös megemlékezést, közös ünnepséget szerveznünk, és ezen alkalmakkor valahogy mindig arra próbálunk rávilágítani, ami valahogy nincs annyira a köztudatban, a közvéleménynek a figyelmében. Úgyhogy nemrégiben egy Zsolnay manufaktúráról és a Zsolnay családról volt egy nagyon érdekes feldolgozása a kollégista lányoknak.”

A lányok a tanév eleje óta készültek az estre, melyen bemutatták Erkel Ferenc életét, azt, hogy mit tett a magyar zene érdekében, hogyan élte az életét, hogyan született meg a Himnuszunk zenéje.

Koncz Julianna nővér, nevelőtanár, Szathmáry Karolina leánykollégium: „Van benne két kisebb jelenet, azt ők előadják, illetve vannak, akik részeket olvasnak fel, majd különböző idézeteket, irodalmi művekből. És hát akkor én meg mondom az életét Erkelnek. Úgyhogy készültünk rá, ahogy előrehaladtunk, egyre több lelkesedés volt bennük. Persze az én szívemnek nagyon kedves lett volna, hogyha a palotást meg tudjuk tanulni, de se időnk, meg főleg tánctanárunk nincs, meg ruhánk sincs hozzá.”

Jenován Flórián, az Újvidéki Művészeti Akadémia zongora szakos hallgatója készítette fel a kollégista lányokat, illetve ő vállalta a zongorakíséretet. „Egy hazafias éneket választottunk Erkeltől, az Éljen a haza című dalt. Igazából kórusmű, de most megoldottuk úgy, hogy a lányokkal egy szólamban is tudjuk énekelni. El kell mondani, hogy jó volt a lányokkal dolgozni, mert egy jó kis közösséget alkotnak ők itt a kollégiumban. Ahhoz képest, hogy havonta egyszer találkozunk, egy szép munkát tudunk közösen folytatni.”

Az est a Himnusz közös éneklésével zárult. Ez volt a nagybecskereki magyarság egyik leglátogatottabb rendezvénye az egykori Leánynevelő Intézet anyaországi támogatásból felújított épületében.

Erkel Ferenc
Nagybecskerek
emlékest
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Szathmáry Karolina Leánykollégium
Jenovay Lajos
Jenován Flórián
Koncz Julianna

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.