Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Europa Nostra-díjat érdemelt ki a Bácsi vár

2018-10-01
17:01
2018-10-01
21:07
Forrás
Pannon RTV
A műemlékvédelmi Oscar-díjnak is nevezett titulust egy olyan projekttel szerezte meg a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet, amely a vár felújítását idegenforgalmi és oktatási céllal valósítja meg.

Az elismerést június 22-én ítélték oda Berlinben, ma pedig ünnepélyes keretek között leleplezték a díjat a Bácsi várban. A rendezvényen helyi, tartományi és állami képviselők is részt vettek, valamint Vajdaságba látogatott Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosa is.

Impozáns látvány fogadja azokat, akik ellátogatnak a Bácsi várba. A 2006-ban megkezdett felújítás eredményeképpen mára a vár idegenforgalmi és oktatási központtá nőtte ki magát: évente hétezren látogatják. A Bácsi vár felújítására az évek során 800 ezer eurót költött a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet. Slavica Vujević, projektfelelős, Tartományi Műemlékvédelmi Intézet: „Folytatjuk a projektet, fiatalokkal dolgozunk majd együtt, és az egyetemes hozzáállást szorgalmazzuk, miszerint a kulturális örökségnek új jelleget szeretnénk tulajdonítani. A hagyatékot be kell építeni a közösségek életébe, nem kell elkülöníteni és minden áron védelmezni, hanem a társadalmi élet szolgálatába kell állítani. Ez a projektünk célja.”

A Századok nyomai Bácson elnevezésű projekt a vár felújítása mellett még számos helyi történelmi emlék megőrzését is tartalmazza, többek között a Ferencesek kolostorának renoválást is. A projekt széleskörűsége volt az, ami miatt megkapta a műemlékvédelem legkiemelkedőbb díját. Irina Subotić, művészettörténész, alelnök, Európa Nostra szervezet: „A projekt kiválónak minősült mind szakmailag, mind az egyetemes hozzáállás tekintetében. Nem csak a szakma legszűkebb problémáit oldotta meg, hanem arra is kitért, hogy a felújítás hogyan hathat ki a helyi közösségre, hogyan lehet majd oktatási programokat megvalósítani, hogyan képviselteti magát a múzeumban. Példaként szolgált Európának is, hogy hogyan lehet egy kis közösségben dolgozni.”

Bács a történelmi Magyarország egyik leggazdagabb, legfejlettebb vidéke volt. A reneszánsz kor egyik legszebb vára Várady Péterre emlékeztet bennünket – hangsúlyozta az eseményen Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Pár évvel ezelőtt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is és a magyar szakemberek is bekapcsolódtak a felújítási munkálatokba, és hogy hogyan lehet élettel megtölteni egy műemléket, ezzel kapcsolatban egészen komoly tanulmányok is készültek.”

Az MNT jelenleg azon dolgozik, hogy több magyar vonatkozású műemlék felújítása európai uniós elismerést kapjon. A magyar kormány támogatásával már jövőre elkezdik az aracsi pusztatemplom felújítását – tette hozzá Hajnal Jenő. Kiemelte, hogy az uniós támogatások és elismerések kulcsfontosságúak ezen projektek megvalósulásában. 2018 ugyanis az európai kulturális hagyaték éve, amelynek keretében az uniós bizottság 1,85 millió eurót különít el a műemlékvédelemre.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa: „Ünnepeljük Európát, de egyidejűleg ünnepeljük a helyi örökségek hagyatékát is. Úgy gondolom, hogy a Bácsi vár példaértékű jelképe az európai kultúrának, annak sokszínűségét és a nemzetek identitásának összetettségét szimbolizálja.”

Hétfőn megtartották a Kreatív Európa projekt konferenciáját is. Az összejövetelen ismertették a berlini akciónak nevezett kezdeményezést. Az európai kulturális örökségének védelmét szorgalmazó dokumentumot eddig 16 országban több ezren írták alá.

Bácsi vár
Europa Nostra-díj
Hajnal Jenő
Navracsics Tibor

Most

07:21

Magyarország: 23 új fertőzött, 4 halott

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent.
06:52, Frissítve: 06:58

Elhalasztották a SpaceX kilövését

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak szerdán a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.
22:39

Palics várja a turistákat

Újraindulnak júniustól az ingyenes városnéző gyalogtúrák Szabadkán, jelentette be a Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója.
21:31, Frissítve: 21:37

Támad a levéltetű – mit tehetünk?

A karantén és a kijárási tilalom miatt, aki csak tehette, igyekezett szépítgetni a kertjét, udvarát. Hiába azonban a kis fák eddigi gondozása, ha kártevők jelennek meg rajta. Mit tehetünk ilyenkor?

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.