Ugrás a tartalomra

Ezentúl online is megtekinthető a könyvtárak kínálata

2021.05.28
16:05
2021.05.28
20:02
Forrás
Pannon RTV
Új és modern, úgynevezett Qulto informatikai rendszerrel bővülnek a vajdasági könyvtárak és iskolák.

Ennek köszönhetően egy egységes rendszerben követhető, hogy melyik könyvtárban milyen könyvek találhatók, illetve hogy mikor kölcsönözhetők, de számos más előnye is van a fejlesztésnek. Az intézmények vezetői a rendszer működéséhez szükséges laptopokat és vonalkódolvasókat is átvehették.

Az olvasók ezentúl otthonról is megtekinthetik, hogy milyen könyvek találhatók az intézményekben, előjegyezhetnek, illetve azt is leellenőrizhetik, hogy mikor jár le a kölcsönzés, vagy, hogy van-e tartozásuk a könyvtár felé. Az új rendszer 15 vajdasági könyvtárat érint, egyebek között a Szabadkai Városi Könyvtárat és a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárat is.

Pancza János, a Monguz Információtechnológiai Kft. kereskedelmi igazgatója: „Nemzetközi standardoknak megfelelő bibliográfiai adatbázis az, ahol a könyveket tároljuk az ehhez kapcsolódó példányinformációkkal és olvasói adatbázissal, az olvasókhoz kapcsolódó kölcsönzésekkel, kényelmi szolgáltatásokkal, webes keresővel.”

Az új rendszer nem csak a könyvtárosokat és a felhasználókat segíti, hanem biztonsági szempontból is komoly előrelépést jelent.

Bednárik Prokec Zita, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár informatikusa: „A rendszer teljesen platformfüggetlen, tehát az interneten keresztül érhető el, tehát ennek köszönhetően nem kötött semmilyen számítógéphez, így nem történhet adatvesztés. Teljesen biztonságosan használhatjuk a rendszert, nem kell attól tartani, hogy a számítógép meghibásodik és elvesznek az adataink.”

A Qulto informatikai rendszer nem csak a vajdasági, hanem az anyaországi és a világ más tájain található könyvtárakkal is kompatibilitást biztosít, ahol a MARC-alapú gyűjteménykezelő rendszert használják.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Ez azt jelenti, hogy egy-egy könyvnek a feldolgozása úgy fog történni, hogy ha egy könyvtár földolgozza, akkor azt a másiknak már csak honosítania kell. Az egységes rendszerben megtekinthető, hogy Vajdaságban ezekben a könyvtárakban milyen könyvek olvashatók, mikor és hogyan kölcsönözhetők.”

A rendszer létrejöttét, illetve az ahhoz szükséges műszaki felszerelés beszerzését Magyarország Kormánya támogatta a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével.

könyvtár
Qulto informatikai rendszer
Hajnal Jenő
MNT

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.