Ugrás a tartalomra

Falunapot ünnepelt szerdán a Pancsovához közeli Sándoregyháza

2018.08.17
09:37
2018.08.17
15:48
Forrás
Pannon RTV
Nagyboldogasszony napján délelőtt szentmisén vehettek részt a helyiek, de szerveztek művelődési műsort és kirakodóvásárt is. Ilyenkor az elszármazott dél-bánátiak is hazatérnek.

Akár hármasünnepnek is nevezhetnénk a szerdai napot a sándoregyháziak életében, ugyanis a falunap és Nagyboldogasszony ünnepe mellett templombúcsút is tartottak. Hazalátogattak külföldről az elszármazottak, míg a falu apraja-nagyja azon dolgozott, hogy sikeres legyen a rendezvény.

Dudás Julianna gyermekkori emlékeit idézi fel ilyenkor. Elmondta, hogyan ünnepeltek a családok valamikor és hogyan teszik ezt ma. „Ma nagyon egyszerűen, leginkább úgy, csak családi körben. Valamikor ez zarándok ünnep volt, sok faluból és messzebbről is jöttek. Akkoriban még lovaskocsival, mert nem voltak még autók. Akkor nem ennyi nép volt a templomban, sokkal többen gyűltek össze. Ebből is látszik, hogy akkoriban minden szebb volt, mint most.”

Az ünnepi szentmisét Gyuris László, püspöki helynök celebrálta a Dél-Bánátban szolgáló plébánosok segítségével. Velencei Tamás, sándoregyházi plébános elmondta, a rendezvény egy különleges hagyományt igyekszik életben tartani. „Ez faluünnep. Bukovinában az ősöknek ez volt a búcsújuk, és ezt a szokást hozták magukkal Bukovinából, így maradt meg ez a tradíció. Úgyhogy itt két búcsú van, majd Szent Vendelkor is lesz egy.”

A szentmise végén a lelkipásztorok megszentelték az új kenyeret, amelyet felszelve szétosztottak a hívők között.

Sándoregyháza

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.